- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Danie to robił Jamie Oliver w swoim ostatnim programie pt. Jamie w domu w odcinku poświęconym ziemniakom. Ja je robię chyba bardzo podobnie, bo nie pamiętam dokładnego przepisu, a nie zapisałam. Niestety przepisów z tego programu jeszcze nie ma na stronie Kuchnia.tv, ponieważ książka będzie dopiero jesienią i nie mogą być oficjalnie nigdzie publikowane.
Składniki
ilość jest w przybliżeniu na 4 osoby lub 3 baaardzo głodne
- 1 kg ziemniaków dokładnie wyszorowanych
- 4 udka z kurczaka
- 4 duże pomidory lub odpowiednio więcej mniejszych
- 1 duża cytryna wyszorowana i sparzona
- dużo oregano suszonego lub świeżego, dużo czyli conajmniej czubata łyżka
- bazylia świeża mała garść liści
- papryka słodka w proszku ok. 1 łyżeczki
- główka czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
Ziemniaki pokroić na ósemki najlepiej wzdłuż lub jak kto woli ( nie trzeba obierać). Pomidory pokroić na ósemki. Czosnek podzielić na ząbki, zgnieść płaską stroną noża i obrać, choć nie jest to konieczne. Ziemniaki, pomidory i czosnek rozsypać równomiernie na dużej blaszce.
Piekarnik włączyć na 200*C.
Kurczaka oddzielić od kości, kości odrzucić, a mięso pokroić na kawałki dość spore, czyli pałka na 2, a udziec na 3 części. Podsmażyć kurczaka na oliwie do zrumienienia. Teraz przełożyć kawałki kurczaka na blaszkę z warzywami i polać wszystko oliwą z patelni (nie trzeba zużywać całego tłuszczu, ale trochę trzeba jednak dać) lub polać świeżą oliwą jeśli ktoś tak woli
Teraz oprószyć wszystko solą, pieprzem, papryką i roztartym między dłońmi oregano, bazylię porwać i rozsypać równomiernie, z cytryny zetrzeć skórkę i posypać, sok wycisnąć bezpośrednio na blaszkę. Przemieszać wszystko tak, żeby warzywa i kurczak pokryły się tłuszczem, sokiem i przyprawami. Piec ok. 60-90 minut, sprawdzając w międzyczasie czy się nie przypala (zmniejszyć wtedy temperaturę do 180*C) Podawać gdy mięso jest dostatecznie miękkie.
Składniki
ilość jest w przybliżeniu na 4 osoby lub 3 baaardzo głodne

- 1 kg ziemniaków dokładnie wyszorowanych
- 4 udka z kurczaka
- 4 duże pomidory lub odpowiednio więcej mniejszych
- 1 duża cytryna wyszorowana i sparzona
- dużo oregano suszonego lub świeżego, dużo czyli conajmniej czubata łyżka
- bazylia świeża mała garść liści
- papryka słodka w proszku ok. 1 łyżeczki
- główka czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
Ziemniaki pokroić na ósemki najlepiej wzdłuż lub jak kto woli ( nie trzeba obierać). Pomidory pokroić na ósemki. Czosnek podzielić na ząbki, zgnieść płaską stroną noża i obrać, choć nie jest to konieczne. Ziemniaki, pomidory i czosnek rozsypać równomiernie na dużej blaszce.
Piekarnik włączyć na 200*C.
Kurczaka oddzielić od kości, kości odrzucić, a mięso pokroić na kawałki dość spore, czyli pałka na 2, a udziec na 3 części. Podsmażyć kurczaka na oliwie do zrumienienia. Teraz przełożyć kawałki kurczaka na blaszkę z warzywami i polać wszystko oliwą z patelni (nie trzeba zużywać całego tłuszczu, ale trochę trzeba jednak dać) lub polać świeżą oliwą jeśli ktoś tak woli
