Piegus z wisniami i masą smietanowo-wisniową

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
1 szkl wydrylowanych wisni
2 lyzki cukru
wisnie z odrobina wody i cukrem gotowac okolo 5 min po ostygnieciu odlozyc polowe samych wisni do ciasta a cala reszta bedzie potrzebna do masy

ciasto:
4 jajka
3/4 szkl maki
3/4 szkl cukru
70g margaryny
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl maku suchego nie mielonego
margaryne stopic i ostudzic
jajka ubic z cukrem do bialosci jak na biszkopt, dodac make z proszkiem, mak i margaryne
tortownice ( o srednicy 22cm) wysmarowac tluszczem i wlac ciasto po ciescie rozrzucic wczesniej przygotowane wisnie ( polowe z ugotowanych)
piec w 180 stop.C okolo 40 min wsumie trzeba patyczkiem sprawdzic czy gotowe

w miedzy czasie zrobic mase:
200ml smietany 30%
1 galareta wisniowa
sok z wisniami podgrzac i wlac 1/2 szkl goracej wody rozpuscic w tym galaretke
ubic smietane po ostygnieciu galaretki dodawac do niej smietane i jeszcze raz krotko ubic wstawic do lodowki do stezenia

ciasto po ostygnieciu przekroic na pol i wylozyc cala mase przykryc drugim blatem i do lodowki

wisnie wszystkie opadna na dno w ciescie ale oto chodzi bo dolny blat jest wsumie makowo wisniowy
 

Załączniki

  • DSC01274.JPG
    DSC01274.JPG
    188.4 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC01275.JPG
    DSC01275.JPG
    222.8 KB · Wyświetleń: 0