Pieguski

Arribeth

Member
Cze 19, 2006
76
0
0
Pieguski

2 szklanki mąki
1 łyżeczka -- czubata -- proszku do pieczenia
25 dag masła
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 jajko
sól
czekolada
rodzynki
orzechy
wiórki kokosowe
migdały - do wyboru

Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Wbijamy jajko i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką. Wsypujemy dodatki. Łyżką nakładamy ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 min w temp 180 C.

Wczoraj zrobiłam wersję kakaową z wiórkami kokosowymi, czekoladą i migdałami. Kakao dodałam na oko, jakieś 2 łyżki, migdałów w słupkach 10 dag, czekolady gorzkiej 10 dag i wiórków ok. 5 dag. Nie przyszło mi do głowy żeby w związku z tym zmniejszyć ilość mąki i miałam trudności z wymieszaniem ciasta łyżką, nałożone na blachę ciasteczka bardzo opornie się też rozlewały. Ale w smaku są rewelacyjne.

Porcja na 3 blachy od piekarnika.