Pierniczki akwizgrańskie

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Pierniczki akwizgrańskie
Autor przepisu: Reader's Digest

Łatwe
Gotowe w 55 min
Składniki
ilość sztuk: 80 pierniczków
6 g potażu (węglanu potasu)
250 g syropu z buraków cukrowych
1 łyżka rumu, 65 g masła, 250 g cukru
200 g mielonych orzechów laskowych
65 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
500 g mąki i nieco do posypania blatu
2 łyżki mleka
50 g cukru rafinady

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 45 min |Gotowanie: 10 min
1. Rozpuścić potaż w rumie. Gotować na małym ogniu syrop z buraków cukrowych, masło i cukier, aż cukier się rozpuści.

2. Zestawić garnek z ognia i mieszając, ochłodzić zawartość. Drobno posiekać skórkę cytrynową. Dodać mielone orzechy laskowe, kandyzowaną skórkę cytrynową, wszystkie przyprawy i dwie trzecie mąki do ostudzonej zawartości garnka i wymieszać.

3. Dodać resztę mąki i roztwór potażu w rumie. Gruntownie wygnieść powstałe ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny.

4. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Rozwałkować ciasto do grubości 0,5 cm i pociąć na prostokąty o wymiarach 3 x 8 cm.

5. Prostokątne ciastka posmarować cienko mlekiem i posypać cukrem rafinada. Ułożyć je na blachach i piec po 8–10 minut w gorącym piekarniku, aż pierniczki staną się złotobrązowe. Wyłożyć na drucianą podstawkę i tam studzić. Zamknąć ciasteczka co najmniej na tydzień w blaszanej puszce.

http://allrecipes.pl/przepis/1587/piernicz...izgra-skie.aspx

Dałam wszystko oprócz mielonych orzechów ( bo nie miałam).
Potaż nabyłam w Niemczech, tamże melase buraczana.
Miałam własną przyprawę do pierników i takiej użyłam.
Potaż rozpuściłam w ginie, bo nie miałam rumu.
Ciasto jest bardzo bardzo zwarte, az posunelam sie do moczenia dłoni wodą i rozmiękczenia go odrobinę, bo nie dalabym rady wywałkować.
Pierniczki po upieczeniu sa twarde jak drewno, ale zamkniete w puszce ze skorkami cytrusowymi po paru dniach zaczynają mieknąć.

akwizgra_skie_cc.jpg

Wykroiłam również nieco śledzi z poprawionej wg wskazówek h_elen foremki
icon_smile.gif
oraz miotły, a co.

Wyszły aromatyczne, korzenne i fajnie chrupiące cukrem przy miękkości ciasta już odleżanego.

Załączniki

• akwizgra_skie_cc.jpg
    akwizgra_skie_cc.jpg
    40.9 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy