- Sie 28, 2005
- 8,489
- 2,072
- 113
Składniki:
100 g mąki z manioku ( tapioki )
100 g mąki ryżowej
200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla)
150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki
100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!)
100 g cukru białego
50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu)
50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
25 g mielonego siemienia lnianego
20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki
Wykonanie:
Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ?
Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu.
	
		
			
		
		
	
 
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			100 g mąki z manioku ( tapioki )
100 g mąki ryżowej
200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla)
150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki
100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!)
100 g cukru białego
50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu)
50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
25 g mielonego siemienia lnianego
20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki
Wykonanie:
Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ?
Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu.
 
	
		
			
		
		
	

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
			 
			 
 
		 
	