- Sie 28, 2005
- 7,963
- 1,382
- 113
Składniki:
100 g mąki z manioku ( tapioki )
100 g mąki ryżowej
200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla)
150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki
100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!)
100 g cukru białego
50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu)
50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
25 g mielonego siemienia lnianego
20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki
Wykonanie:
Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ?
Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu.
100 g mąki z manioku ( tapioki )
100 g mąki ryżowej
200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla)
150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki
100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!)
100 g cukru białego
50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu)
50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)
25 g mielonego siemienia lnianego
20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka amoniaku do pieczenia
1 łyżeczka soli
20-25 g wódki
Wykonanie:
Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.
W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól.
Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ?
Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.
Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: