Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki bezglutenowe, wegańskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1598126" data-attributes="member: 692"><p>Składniki:</p><p>100 g mąki z manioku ( tapioki )</p><p>100 g mąki ryżowej</p><p>200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla)</p><p>150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki</p><p>100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!)</p><p>100 g cukru białego</p><p>50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu)</p><p>50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna)</p><p>25 g mielonego siemienia lnianego </p><p>20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników</p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej</p><p>1 łyżeczka amoniaku do pieczenia</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>20-25 g wódki</p><p>Wykonanie:</p><p>Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita.</p><p>W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól.</p><p>Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ?</p><p>Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty.</p><p>Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut.</p><p>Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]93969[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]93970[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1598126, member: 692"] Składniki: 100 g mąki z manioku ( tapioki ) 100 g mąki ryżowej 200 g masy marcepanowej ( 1 kostka firmy Belbake z Lidla) 150 g ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków ( ugotowane w mundurkach i obrane), dwa średnie ziemniaki 100 g sztucznego miodu ( oczywiście nieweganie dają prawdziwy, ma być aromat miodowy koniecznie!) 100 g cukru białego 50 g cukru trzcinowego ciemnego , muscovado ( dla koloru i aromatu) 50 g tłuszczu roślinnego ( Planta, margaryna) 25 g mielonego siemienia lnianego 20 g własnej mieszanki przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka amoniaku do pieczenia 1 łyżeczka soli 20-25 g wódki Wykonanie: Do jasnego ( stalowego) rondelka wsypać biały cukier i postawić na ogniu. Poczekać aż się zrobi bursztynowy, wówczas zestawić z ognia, dodać miód , zamieszać, dodać przyprawy, zamieszać, dodać tłuszcz i cukier muscovado, wstawić z powrotem na ogień i mieszając podgrzać całość aż masa będzie jednolita. W misce wymieszać obie mąki, siemię lniane, sodę, amoniak i sól. Marcepan i ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać do miski z sypkimi produktami, lekko wymieszać. Dodać masę miodową i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić do ostudzenia i zgęstnienia. U mnie wystarczyły 4 godziny na balkonie ? Wałkować podsypując delikatnie mąką ryżową i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 12 minut. Pierniczki lekko rosną, dobrze zachowują kształt, są miękkie zaraz po upieczeniu. [ATTACH=full]93969[/ATTACH] [ATTACH=full]93970[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki bezglutenowe, wegańskie
Top
Bottom