- Paź 17, 2010
- 60
- 0
- 0
Te pierniczki robię co roku, zawsze się udają i są pyszne. Ja przeważnie robię z dwóch, a nawet z trzech porcji, bo u mnie jest dużo łasuchów.
Pierniczki czeskie
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (ja daję margarynę)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować.
Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach.
Pierniczki czeskie
80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (ja daję margarynę)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika
Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować.
Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: