Pierniczki czeskie

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
Te pierniczki robię co roku, zawsze się udają i są pyszne. Ja przeważnie robię z dwóch, a nawet z trzech porcji, bo u mnie jest dużo łasuchów.


Pierniczki czeskie

80 dag mąki pszennej
25 dag cukru kryształu
4 jajka
12 dag tłuszczu (ja daję margarynę)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki płynnego miodu
1 przyprawa do piernika



Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno się go zostawić w lodówce, na jeden dzień i potem ponownie wyrobić. Ja jednak nie czekam tak długo i czasami wycinam pierniczki od razu. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polukrować.
Pierniczki piecze się krótko, ok. 15 minut, dobrze jest zajrzeć do piecyka, nawet po 10 minutach.

 

Załączniki

  • pierniczki_ma_y_rozm.jpg
    pierniczki_ma_y_rozm.jpg
    282.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,344
113
Faktycznie podobny przepis. Dobrze wiedzieć, że można dać mniej sody oczyszczonej, a pierniczki i tak ładnie wyrosną.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy