IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

33 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Czeskie pierniczki tradycyjne
Maraa
post 13 Dec 2009, 20:26
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci.
Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis.


Czeskie pierniczki tradycyjne

800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.

EDYCJA:Szczegółowy opis wykonania lukru.

Tak wyglądają moje pierniki na choinkę

Załączony plik  DSC_1303.JPG ( 209.35K ) Suma pobrań: 114



Załączony plik  DSC_1290.JPG ( 198.39K ) Suma pobrań: 39
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 13 Dec 2009, 20:28
Post #2


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Załączony plik  DSC_1295.JPG ( 276.11K ) Suma pobrań: 36




Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 13 Dec 2009, 20:37
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.587
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Zachwycające. Nie mogę się napatrzeć.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Dec 2009, 20:38
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.132
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



przepis wykorzystam,a i proszę pajaca tu wkleić córeczki , będę fochy strzelać icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Dec 2009, 20:38
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.132
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Joanna @ 13 Dec 2009, 21:37 ) *
Zachwycające. Nie mogę się napatrzeć.

zdolna bestia ta nasza Maraa,
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 13 Dec 2009, 20:41
Post #6


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Joasiu bussi.gif

Margot, jak sobie życzysz. icon_smile.gif

Piernik lukrowany małymi rączkami siedmiolatki.

Załączony plik  DSC_1320.JPG ( 237K ) Suma pobrań: 48
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 13 Dec 2009, 20:43
Post #7


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 13 Dec 2009, 20:38 ) *
zdolna bestia ta nasza Maraa,


Margot nie zawstydzaj mnie icon_redface.gif

Zapomniałam dodać, że na piernikach jest brokat spożywczy.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Dec 2009, 20:44
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.132
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



dziekuję i powtórzę -jabłuszko niedaleko padło od jabłoni herz.gif

Maraa, ale ja tylko prawdę piszę , samą prawdę , pierniki sa wyjątkowe
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 13 Dec 2009, 20:54
Post #9


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



CYTAT(Margot @ 13 Dec 2009, 20:44 ) *
Maraa, ale ja tylko prawdę piszę , samą prawdę , pierniki sa wyjątkowe


A mnie się marzy wyjątkowy wieczór, czyli wspólne lukrowanie pierników z Tobą i Joanną. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 13 Dec 2009, 21:03
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.586
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



Maraa,piękności .
Mordujesz mnie po kawałku,cierpię okrutnie.
Ja w tym roku dałam wielką plamę,nawet mi się nie chce mówić ,co tam mówić-myślenie o tym mnie boli. baa.gif cry_1.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 13 Dec 2009, 21:11
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.132
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



CYTAT(Maraa @ 13 Dec 2009, 21:54 ) *
A mnie się marzy wyjątkowy wieczór, czyli wspólne lukrowanie pierników z Tobą i Joanną. icon_smile.gif

to ja sobie takie noworoczne życzenie pomyśle bussi.gif

Janko , co się stało?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Gucio
post 13 Dec 2009, 21:18
Post #12


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.722
Dołączył: 2-April 07
Użytkownik nr: 3.601



Maraa icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif
mi po prostu brak słów icon_eek.gif daumen.gif
Mistrzostwo świata - nic ująć nic dodać bussi.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Mihrunnisa
post 13 Dec 2009, 21:34
Post #13


pomoc kuchenna
**

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 219
Dołączył: 30-March 09
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 14.911



Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Janka
post 13 Dec 2009, 22:10
Post #14


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.586
Dołączył: 19-March 05
Skąd: Dolina Baryczy
Użytkownik nr: 421



CYTAT(Margot @ 13 Dec 2009, 21:11 ) *
to ja sobie takie noworoczne życzenie pomyśle bussi.gif

Janko , co się stało?

Spierniczyłam pierniki i już.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Deanne
post 13 Dec 2009, 23:28
Post #15





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 52
Dołączył: 15-November 06
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 2.686



Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) 

Jak również do zachwytów! Przepiekne!

A taki brokat to gdzie można dostac?

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cinka
post 13 Dec 2009, 23:37
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 30.500
Dołączył: 5-May 06
Skąd: Górny Śląsk
Użytkownik nr: 1.716



Maraa - prześliczne!!! anbetung.gif i pierniczki i zdjęcia - cudo!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
urbasia
post 13 Dec 2009, 23:49
Post #17


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.533
Dołączył: 23-December 04
Skąd: prawie Warszawa
Użytkownik nr: 236



CYTAT(Deanne @ 13 Dec 2009, 23:28 ) *
Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) 

Jak również do zachwytów! Przepiekne!

A taki brokat to gdzie można dostac?


To ja poczekam na odpowiedź.
Bo pierniczki upieczone, no i wypadałoby je ozdobić.
Mistrzyniom nie dorównam, ale wskazówki chętnie przyjmę anbetung.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
iluana
post 14 Dec 2009, 09:37
Post #18


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.507
Dołączył: 15-August 09
Użytkownik nr: 17.117



Boskie są icon_eek.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margarete
post 14 Dec 2009, 11:47
Post #19


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.969
Dołączył: 23-June 07
Skąd: z Dojczlandu
Użytkownik nr: 4.430



Maraa... Winter, Winter, Wonderland....sa te Twoje pierniczki. To nie moze byc realne, to swiat bajki. Jestem zachwycona i chetnie patrze na nie i patrze...i jestem nagle w innym swiecie....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Maraa
post 14 Dec 2009, 21:37
Post #20


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.029
Dołączył: 26-March 08
Użytkownik nr: 8.429



Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze! cvety.gif

CYTAT(Mihrunnisa @ 13 Dec 2009, 21:34 ) *
Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję icon_biggrin.gif


Lukier musi być gęsty i dobrze ubity, a jak będziesz wyciskać go na pierniki to nie dotykaj końcówką rożka do ciastka tylko trzymaj go nad jego powierzchnią. Lukier sam opadnie równo, nie wychodzi mu to wtedy gdy zaczynamy mu w tym pomagać;) Dużo zależy również od naszej cierpliwości i doświadczenia, jak zaczynałam to też nie było to dla mnie łatwe. icon_smile.gif

CYTAT(Deanne @ 13 Dec 2009, 23:28 ) *
Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) 

Jak również do zachwytów! Przepiekne!

A taki brokat to gdzie można dostac?


Mój kupiony był w UK.



CYTAT(basiau @ 13 Dec 2009, 23:49 ) *
To ja poczekam na odpowiedź.
Bo pierniczki upieczone, no i wypadałoby je ozdobić.
Mistrzyniom nie dorównam, ale wskazówki chętnie przyjmę anbetung.gif


Wskazówki jw. icon_smile.gif

Składniki i proporcje na lukier wpisałam pod przepisem.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

33 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 24th June 2018 - 19:35