- Maj 27, 2006
- 1,609
- 0
- 0
pyszne pierniczki, nie zmieniaja ksztaltu podczas pieczenia, swietnie nadaja sie na jadalne ozdoby choinkowe
przepis pochodzi z Przyjaciółki sprzed ok. 30 lat. Podpisany nazwiskiem autorki : Kazimiery Pyszkowskiej
200 g miodu
100 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
400-500 g mąki pszennej
rozgrzać miód z korzeniami i cukrem, masę przestudzić, dodać jajko, wymieszać. W misce wymieszać mąkę z sodą, dolać miód z jajkiem, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować do grubości ok. pół cm, wykrawac foremką, ułożyć dość luźno na blasze oprószonej mąką, upiec w słabo nagrzanym piekarniku
surowego ciasta nie leżakować.
Bezposrednio po upieczeniu sa bardzo twarde, miekna po lezakowaniu, szybciej - schowane w chlebaku
jesli maja zawisnac na choince, koniecznie dziurkowac przed upieczeniem
Zazwyczaj pieke z kilku porcji ciasta
w sumie to pieklam tylko te pierniczki co roku przez ponad 20 lat...
przepis pochodzi z Przyjaciółki sprzed ok. 30 lat. Podpisany nazwiskiem autorki : Kazimiery Pyszkowskiej
200 g miodu
100 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
400-500 g mąki pszennej
rozgrzać miód z korzeniami i cukrem, masę przestudzić, dodać jajko, wymieszać. W misce wymieszać mąkę z sodą, dolać miód z jajkiem, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować do grubości ok. pół cm, wykrawac foremką, ułożyć dość luźno na blasze oprószonej mąką, upiec w słabo nagrzanym piekarniku
surowego ciasta nie leżakować.
Bezposrednio po upieczeniu sa bardzo twarde, miekna po lezakowaniu, szybciej - schowane w chlebaku

jesli maja zawisnac na choince, koniecznie dziurkowac przed upieczeniem
Zazwyczaj pieke z kilku porcji ciasta

Ostatnią edycję dokonał moderator: