Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki Katarzynki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margarete" data-source="post: 1050023" data-attributes="member: 4430"><p>[ATTACH=full]58570[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Pamietam z dziecinstwa, ze pierniczki pod ta nazwa mialy prostokatny ksztalt z pofalowanym brzegiem. Nie byly lukrowane, tylko takie raczej suche, szare, ale tez nie twarde, tylko raczej pulchne. </p><p></p><p>Przed kilkoma dniami dostalam przepis, wedlug ktorego upieklam Katarzynki i chce sie nim z Wami podzielic, bo moja synowa stwierdzila, ze sa dobre, rozplywaja sie w ustach, bardzo miodowe a jednoczesnie nie za slodkie.</p><p>Zaraz po upieczeniu katarzynki sa miekkie, potem twardnieja ale pozostaja kruche i pyszne. Wczoraj wlozylam jedna na probe do woreczka foliowego razem z bulka. Pierniczek miekki, bulka sucha. </p><p>Przechowuje Katarzynki w zamknietych sloikach. </p><p></p><p>A oto przepis: </p><p></p><p>250 Gramm miodu zagotowac dodajac: </p><p>60 Gramm masla </p><p>125 Gramm cukru</p><p>plaska lyzke smalcu</p><p>2 lyzki wody (nie wiecej)</p><p>oraz przyprawy do piernikow wedlug upodoban </p><p>Wszystko dobrze wymieszac, ostudzic. </p><p></p><p>Do wystudzonej mieszanki dodac: </p><p></p><p>1 ubite jajko oraz</p><p>630 Gramm maki (ja dalam zwykla pszenna 405)</p><p>1 lyzeczke sody </p><p></p><p>Ciasto nie lezakuje. Moze jednak postac w misce okolo 20 minut. Nabierze przez to prawidlowej konsystencji. Nalezy je rozwalkowac wedlug upodoban, ja walkowalam na grubosc 5-6 mm. Pieklam w 180 stopniach okolo 11 minut. Czesc pierniczkow wywalkowam cienko, bo lubie takie chrupiace i te pieklam </p><p>tylko 7 min.</p><p></p><p>Edit: zrobilam to diasto dzis, tzn. znow po kilku dniach, zeby zbadac raz jeszcze jego plastycznosc po uwagach Caritki. Otoz dwie lyzki wody dodane do mieszanki wystarczaja w zupelnosci. Dziekuje Caritko.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margarete, post: 1050023, member: 4430"] [ATTACH=full]58570[/ATTACH] Pamietam z dziecinstwa, ze pierniczki pod ta nazwa mialy prostokatny ksztalt z pofalowanym brzegiem. Nie byly lukrowane, tylko takie raczej suche, szare, ale tez nie twarde, tylko raczej pulchne. Przed kilkoma dniami dostalam przepis, wedlug ktorego upieklam Katarzynki i chce sie nim z Wami podzielic, bo moja synowa stwierdzila, ze sa dobre, rozplywaja sie w ustach, bardzo miodowe a jednoczesnie nie za slodkie. Zaraz po upieczeniu katarzynki sa miekkie, potem twardnieja ale pozostaja kruche i pyszne. Wczoraj wlozylam jedna na probe do woreczka foliowego razem z bulka. Pierniczek miekki, bulka sucha. Przechowuje Katarzynki w zamknietych sloikach. A oto przepis: 250 Gramm miodu zagotowac dodajac: 60 Gramm masla 125 Gramm cukru plaska lyzke smalcu 2 lyzki wody (nie wiecej) oraz przyprawy do piernikow wedlug upodoban Wszystko dobrze wymieszac, ostudzic. Do wystudzonej mieszanki dodac: 1 ubite jajko oraz 630 Gramm maki (ja dalam zwykla pszenna 405) 1 lyzeczke sody Ciasto nie lezakuje. Moze jednak postac w misce okolo 20 minut. Nabierze przez to prawidlowej konsystencji. Nalezy je rozwalkowac wedlug upodoban, ja walkowalam na grubosc 5-6 mm. Pieklam w 180 stopniach okolo 11 minut. Czesc pierniczkow wywalkowam cienko, bo lubie takie chrupiace i te pieklam tylko 7 min. Edit: zrobilam to diasto dzis, tzn. znow po kilku dniach, zeby zbadac raz jeszcze jego plastycznosc po uwagach Caritki. Otoz dwie lyzki wody dodane do mieszanki wystarczaja w zupelnosci. Dziekuje Caritko. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki Katarzynki
Bottom