przepis znalazłam w książce którą przeglądałam w empiku
200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa )
200 g mąki żytniej
50 g masła
2 łyżki miodu
300 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka i sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu
1/2 szkl migdałów
- podgrzać miód z cukrem
- dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników
- wystudzić
- dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka
- dobrze wyrobić ( ja zatrzymałam się w tym punkcie i wyrobione ciasto odstawiłam do lodówki żeby dojrzało- tego nie było w przepisie )
- wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem
- piec w nagrzanym do 180 stoni piecu
200 g mąki pszennej ( ja dałam typ 550 -luksusowa )
200 g mąki żytniej
50 g masła
2 łyżki miodu
300 g cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka i sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatałowej + 4 goździki roztarte w moździeżu
1/2 szkl migdałów
- podgrzać miód z cukrem
- dodać masło, mleko, przyprawy, sok i skórkę z cytryny potrzymać na małym gazie do rozpuszczenia składników
- wystudzić
- dodać przesianą z sodą mąkę i roztrzepane jajka
- dobrze wyrobić ( ja zatrzymałam się w tym punkcie i wyrobione ciasto odstawiłam do lodówki żeby dojrzało- tego nie było w przepisie )
- wałkować na 7 mm, pokroić w prostokąty, udekorować migdałem, posmarować jajkiem
- piec w nagrzanym do 180 stoni piecu