Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki od pani Ewy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 640642" data-attributes="member: 422"><p>Nie takie dobre, jak pierniczki Janki, ale mają tę zaletę, ze nie muszą leżakować i są miękkie bez czekania. Natomiast mają wadę: potrzebny jest do nich amoniak.</p><p></p><p><strong>1 kostka Kasi</strong></p><p><strong>25 dag miodu</strong></p><p><strong>25 dag cukru</strong></p><p><strong>plaster smalcu (odkroic z kostki tak około 1-1.5 cm)</strong></p><p><strong>1 łyżka kakao</strong></p><p><strong>2 opakowania przyprawy do pierników</strong></p><p></p><p>To wszystko rozpuścić na wolnym ogniu. Jak ostygnie dodać <strong>3 jaja </strong>i wsypać <strong>1 kg mąki</strong>. Do tego wlać <strong>1 łyżeczkę amoniaku</strong> i <strong>1 łyżeczkę sody</strong> rozrobione <strong>1 łyżką wody</strong>. Wszystko wymieszać i wyrobić, zapakować w folię i na noc odłożyć do lodówki. <strong>Pani Ewa mówi, że ona tylko na godzinę i pierniki też są dobre</strong>, ja odstawiłam na noc.</p><p></p><p>Pierniczki piec w temperaturze 180-200 stopni około 6 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 640642, member: 422"] Nie takie dobre, jak pierniczki Janki, ale mają tę zaletę, ze nie muszą leżakować i są miękkie bez czekania. Natomiast mają wadę: potrzebny jest do nich amoniak. [B]1 kostka Kasi 25 dag miodu 25 dag cukru plaster smalcu (odkroic z kostki tak około 1-1.5 cm) 1 łyżka kakao 2 opakowania przyprawy do pierników[/B] To wszystko rozpuścić na wolnym ogniu. Jak ostygnie dodać [B]3 jaja [/B]i wsypać [B]1 kg mąki[/B]. Do tego wlać [B]1 łyżeczkę amoniaku[/B] i [B]1 łyżeczkę sody[/B] rozrobione [B]1 łyżką wody[/B]. Wszystko wymieszać i wyrobić, zapakować w folię i na noc odłożyć do lodówki. [B]Pani Ewa mówi, że ona tylko na godzinę i pierniki też są dobre[/B], ja odstawiłam na noc. Pierniczki piec w temperaturze 180-200 stopni około 6 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pierniczki od pani Ewy
Bottom