- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Składniki:
1/2kg maki
200g cukru
125g miodu
50ml oliwy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego ( użyłam Kamisa)
2 kopiate łyżeczki drobno zmielonej kawy
25ml wódki
100 ml zimnej wody
Z 50g cukru uprażyć karmel i gdy jest jeszcze wrzący dodać oliwę i miód, energicznie mieszając, zalać 100ml zimnej wody, dobrze wymieszać, dodać wódkę i pozostały cukier oraz pieprz cytrynowy i kawę. Mąkę wymieszać z sodą i wsypywać stopniowo do nieco przestudzonej masy z karmelem. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące się) i odstawić w chłodne miejsce na najmniej 24 godziny. Wałkować po uważaniu, pierniczki dość mocno rosną, ale zachowują kształt Piec na złoto w 175st.C około 10 - 12 minut.
Ja nie lukrowałam, tylko pomalowałam przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Smaku nabierają dopiero po 3 dniach najwcześniej ( oczywiście przechowywane w puszce).
1/2kg maki
200g cukru
125g miodu
50ml oliwy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego ( użyłam Kamisa)
2 kopiate łyżeczki drobno zmielonej kawy
25ml wódki
100 ml zimnej wody
Z 50g cukru uprażyć karmel i gdy jest jeszcze wrzący dodać oliwę i miód, energicznie mieszając, zalać 100ml zimnej wody, dobrze wymieszać, dodać wódkę i pozostały cukier oraz pieprz cytrynowy i kawę. Mąkę wymieszać z sodą i wsypywać stopniowo do nieco przestudzonej masy z karmelem. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące się) i odstawić w chłodne miejsce na najmniej 24 godziny. Wałkować po uważaniu, pierniczki dość mocno rosną, ale zachowują kształt Piec na złoto w 175st.C około 10 - 12 minut.
Ja nie lukrowałam, tylko pomalowałam przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Smaku nabierają dopiero po 3 dniach najwcześniej ( oczywiście przechowywane w puszce).
Ostatnią edycję dokonał moderator: