Pierniczki z pieprzem cytrynowym

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Składniki:

1/2kg maki
200g cukru
125g miodu
50ml oliwy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżeczki pieprzu cytrynowego ( użyłam Kamisa)
2 kopiate łyżeczki drobno zmielonej kawy
25ml wódki
100 ml zimnej wody

Z 50g cukru uprażyć karmel i gdy jest jeszcze wrzący dodać oliwę i miód, energicznie mieszając, zalać 100ml zimnej wody, dobrze wymieszać, dodać wódkę i pozostały cukier oraz pieprz cytrynowy i kawę. Mąkę wymieszać z sodą i wsypywać stopniowo do nieco przestudzonej masy z karmelem. Zagnieść ciasto (powinno być miękkie, ale nie klejące się) i odstawić w chłodne miejsce na najmniej 24 godziny. Wałkować po uważaniu, pierniczki dość mocno rosną, ale zachowują kształt Piec na złoto w 175st.C około 10 - 12 minut.

Ja nie lukrowałam, tylko pomalowałam przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Smaku nabierają dopiero po 3 dniach najwcześniej ( oczywiście przechowywane w puszce).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Oj jakby ten miód na syrop klonowy czy z agawy zamienić to będą wegańskie , zawsze takie piekę dla moich siostrzeńców , ale nie tylko , bo te właściwie tez u nas lepiej schodzą niż bogato zdobione prezentowe

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
Margot @ 16 Dec 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1599320Oj jakby ten miód na syrop klonowy czy z agawy zamienić to będą wegańskie , zawsze takie piekę dla moich siostrzeńców , ale nie tylko , bo te właściwie tez u nas lepiej schodzą niż bogato zdobione prezentowe
Ja w przepisach wegańskich po prostu używam sztucznego miodu - ze względu na aromat. I cenę. Syrop klonowy jest koszmarnie drogi, z agawy nie lepszy....

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy