Pierniczki

magdaflower

Member
Mar 18, 2008
37
0
0
Nie jestem w stanie podać autora przepisu , bo to przepis wedrujacy :D od jednej kucharki do drugiej! Ale gorąco polecam !!!

1kg maki
1 margaryna
miód sztuczny (ok 1/2 szklanki )
śmietana ( ok 1/2 szklanki )
30 dag cukru
3 żółtka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika


1 szklanka = 250 ml

"Z połowy cukru zrobić karmel . Do gorącego dodać niecałą szklankę gorącej wody ( uwaga pryska ).Żółtka utrzeć z posostałym cukrem. Dodać resztę składników i ostudzony karmel. Wałkować i wycinać pierniczki . Piec w temp 180 przez ok 15 min "

Moje uwagi :
-ja dodałam jeszcze odrobine olejku rumowego i kakao ponieważ lubie bardzo ciemne pierniczki ( dodalam dopiero po wyrobieniu ciasta)
- karmel wg powyższego przepisu mi sie niestety dziwnie zachowywal w garnku, wiec wybrałam łatwiejszy sposób i po prostu rozpuscilam cukier w 1/4 szkl wody, nastepnie gotowałam przez 8 min
-Pierniczki w 180 stopniach z termoobiegiem wystarczylo piec niecałe 10 minut
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy