- Mar 18, 2008
- 37
- 0
- 0
Nie jestem w stanie podać autora przepisu , bo to przepis wedrujacy
od jednej kucharki do drugiej! Ale gorąco polecam !!!
1kg maki
1 margaryna
miód sztuczny (ok 1/2 szklanki )
śmietana ( ok 1/2 szklanki )
30 dag cukru
3 żółtka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika
1 szklanka = 250 ml
"Z połowy cukru zrobić karmel . Do gorącego dodać niecałą szklankę gorącej wody ( uwaga pryska ).Żółtka utrzeć z posostałym cukrem. Dodać resztę składników i ostudzony karmel. Wałkować i wycinać pierniczki . Piec w temp 180 przez ok 15 min "
Moje uwagi :
-ja dodałam jeszcze odrobine olejku rumowego i kakao ponieważ lubie bardzo ciemne pierniczki ( dodalam dopiero po wyrobieniu ciasta)
- karmel wg powyższego przepisu mi sie niestety dziwnie zachowywal w garnku, wiec wybrałam łatwiejszy sposób i po prostu rozpuscilam cukier w 1/4 szkl wody, nastepnie gotowałam przez 8 min
-Pierniczki w 180 stopniach z termoobiegiem wystarczylo piec niecałe 10 minut
1kg maki
1 margaryna
miód sztuczny (ok 1/2 szklanki )
śmietana ( ok 1/2 szklanki )
30 dag cukru
3 żółtka
1 łyżeczka sody
przyprawa do piernika
1 szklanka = 250 ml
"Z połowy cukru zrobić karmel . Do gorącego dodać niecałą szklankę gorącej wody ( uwaga pryska ).Żółtka utrzeć z posostałym cukrem. Dodać resztę składników i ostudzony karmel. Wałkować i wycinać pierniczki . Piec w temp 180 przez ok 15 min "
Moje uwagi :
-ja dodałam jeszcze odrobine olejku rumowego i kakao ponieważ lubie bardzo ciemne pierniczki ( dodalam dopiero po wyrobieniu ciasta)
- karmel wg powyższego przepisu mi sie niestety dziwnie zachowywal w garnku, wiec wybrałam łatwiejszy sposób i po prostu rozpuscilam cukier w 1/4 szkl wody, nastepnie gotowałam przez 8 min
-Pierniczki w 180 stopniach z termoobiegiem wystarczylo piec niecałe 10 minut