Piernik drożdżowy

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Co Ty Kasha , plaskacze i wklesacze piernikowe to jak sie okazalo- moja specjalnosc
icon_sad.gif

Ale sie nie poddam :mrgreen:
To trzymam kciuki by plaskacze były pulchniacze, ale wiem, że są wielbiciele wklęsaczy i plaskaczy :lol:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Kasha, a powiedz jeszcze czym polałaś te pierniki, że tak pięknie się świecą?
Jeśli można to poprosze przepis na tę polewę.
icon_smile.gif
Hłe hłe, polewa kupiona, za leniwa jestem by samej robić. To taka którą się tylko w mikrofali podgrzewa, ona jest baaardzo fajna, zastyga bardzo szybko i zaraz można wcinać to co się polało :lol:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
a tak wygląda w wersji wyższej:

5320.jpg

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
kasha, spoko! ja wpadam w kompleksy na tle Twoich zdjęć, więc jesteśmy kwita.

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
szuwarku, soda sprawia, że ciasto z miodem nie jest ciężkie. Nada mu pulchności. Trochę inaczej działa niż drożdże.

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Piernik siedzi w piekarniku już prawie godzine a Ja trzymam kciuki żeby się nie był surowy w środku ;)
Konsystencja ciasta wyszła mi taka lejąca ale raczej gęsta, to dobrze czy źle? Pieke go w 160 stopniach.
Zaraz będe sprawdzała zapałkiem czy jest surowy w środku, no to idę ;)

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
do zapałka nic się nie klei, to dobrze! Jak jeszcze można sprawdzić czy już upieczony w środku?

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Pyszny, palce lizać Dwie długie keksówki wyszły, jedna już się kończy!
Myśle że niedługo będzie powtórka

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Upiekłam dzisiaj rano! Na wigilię klasową dla Juniora. Jest baardzo pulchny i lekki. Na wierzch dałam polewę czekoladową i posypałam grubo orzechami. Dla mnie bomba! Zobaczymy co inni na to. :mniam:
Aha, nie przekładałam niczym, jest naprawdę leciutki, jak biszkopt piernikowy!

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Piekłam wczoraj i jak zwykle przepyszny
icon_razz.gif
Niestety był prezentem imieninowym dla koleżanki mojej mamy i to cały więc ani kromeczka nie ostała się w domu
icon_sad.gif

Z tego powodu dziś musiałam upiec kolejny piernik tym razem "Mój ulubiony piernik" Johasi
fiesgrins.gif

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
aaa i odpłynełam z rozkoszy podniebienia i zadowolenia ogolnego! na szybko przeszukalam wszystkie przepisy i drozdzowego pierknika jeszcze nie robilam. Zrobilam z drozszy suszonych Oetkera, dodalam 2 opakowania cale i kapke trzeciego. Robi sie piorunem! Dodalam tez rum do ciasta. Pieknie rosl! nalozylam polewe i sprobowalismy....jest takie lekko miękki, piernikowy właściwie, bylby idealny gdybym przelozyla go jeszcze powidlami sliwkowymi, ale takowych nie mam
icon_smile.gif
do czego zmierzam...na pewno zrobie ten piernik na swieta, pobil inne na glowe, jutro postaram sie jeszcze wrzucic fotke. Dziekuje
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy