Piernik francuski pain d'épices C. Michalak

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,835
1,762
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Piernik francuski (pain d’épices)

Linkowała go Joanna, w jednym ze swoich postów. Bardzo polecała :) Nam też bardzo smakował.

Źródło przepisu:

https://www.papillesetpupilles.fr/2010/09/pain-depices-facon-christophe-michalak.html/

- 150 ml wody, dałam mleko

- 60 g cukru pudru

- 150 g miodu, dałam gryczany

- 3 g francuskiej przyprawy do piernika (pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki) – moja przyprawa zawierała kolendrę, kardamon, cynamon, imbir, gałkę i goździki, a dodatkowo dałam szczyptę przyprawy Kotanyi

- skórka z cytryny

- skórka z dwóch limonek, nie dałam

- skórka z pomarańczy, nie dałam, bo nie miałam, ale bardzo by tu pasowała

- 4 g gwiazdek anyżu, nie dałam

- szczypta soli

- 150 g mąki pszennej typ 550

- 5 g proszku do pieczenia

- 95 g masła

- szczypta sody oczyszczonej

- 150 g marmolady z gorzkich pomarańczy

Wykonania: W garnku zagotować wodę, cukier, sól i miód. Dodać przyprawę, anyż, skórki cytryn i pomarańczy. Dodać masło, poczekać, aż się rozpuści, przykryć garnek i pozostawić na 20 min, aby całość nabrała smaku. Po tym czasie przelać całość przez sitko, żeby odcedzić skórkę i anyż. Przesiać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem i dodać do niej płynne składniki. Wymieszać całość. Piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25 cm x 12 cm, piec 40 min w 180˚C.

Po wystudzeniu, każdy kawałek posmarować marmoladą z pomarańczy i konsumować J

Ja starłam na drobnej tarce skórkę cytrynową i już nic nie odcedzałam.

Autor pisze, że ciasto można upiec w specjalnej formie, takiej jak do muffinek, ale z wgłębieniami w kształcie półkul (wtedy pieczemy 10 min), każdą półkulę smarować marmoladą i zlepiać po dwie.

• Love
  • Like
Reakcje: Joanna i Margot

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
34,020
7,876
113
Ale fajne koło z tych dyń. :) Cieszy mnie, że dynie zrobiły się popularne, doceniane i jest tyle odmian, bo za komuny warte były tyle, co ich pestki. O odmianach nic sie nie wiedziało, troszkę było tych małych, ozdobnych , ale generalnie dynia to była dynia i już. :)

• Like
Reakcje: gracha

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,835
1,762
113
Otwieram sezon na ciasta piernikowe. Zrobiłam z dwóch porcji i słusznie, bo jedna porcja rozeszła się w mgnieniu oka.

• Like
Reakcje: AnkaP i Joanna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
36,788
11,533
113
Pogoda dzisiaj taka, że sama nie wiem, czy za chwilę go nie popełnię, zwłaszcza, że Wasze opisy są tak sugestywne, że niemal czuję jego zapach. ;)
Ja lubię, jak pierniki są pierne, więc przypraw nie żałuję i zazwyczaj daję więcej niż w przepisie.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,835
1,762
113
A ja czasem lubię takie delikatne. Szczególnie na poczatku jesieni. Faktycznie na samych “quatre épices” jest na mój polski język zbyt mało wyraziste, więc trochę dorzucam od serca, ale bardzo lubię jego strukturę. Rozpływa się w ustach i wspaniale smakuje do kawy i herbaty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy