Piernik miodowy
Pyszny aromatyczny piernik. Zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień.
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki płynnego miodu
2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut.
Można polać polewą czekoladową.
Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki.
Pyszny aromatyczny piernik. Zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień.
2 jaja
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki płynnego miodu
2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka)
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut.
Można polać polewą czekoladową.
Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki.