Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik miodowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nutinka" data-source="post: 12930" data-attributes="member: 108"><p>Piernik miodowy</p><p></p><p>Pyszny aromatyczny piernik. Zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień.</p><p> </p><p>2 jaja</p><p>2/3 szklanki cukru</p><p>2/3 szklanki płynnego miodu</p><p>2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka)</p><p>1/2 szklanki oleju</p><p>2 szklanki mąki</p><p>3 łyżeczki przyprawy do pierników</p><p>2 łyżeczki sody oczyszczonej </p><p></p><p>Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej.</p><p>Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek.</p><p>Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut.</p><p>Można polać polewą czekoladową.</p><p></p><p>Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nutinka, post: 12930, member: 108"] Piernik miodowy Pyszny aromatyczny piernik. Zachowuje świeżość co najmniej przez tydzień. 2 jaja 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki płynnego miodu 2/3 szklanki mocnej kawy (może być Inka - czubata łyżeczka) 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki sody oczyszczonej Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać kolejno miód, gorącą kawę, olej. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników, dodać do płynnej masy. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec w formie keksowej wyłożonej pergaminem albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą w temperaturze 190°C około 50 minut. Można polać polewą czekoladową. Podane proporcje wystarczają na jedną dużą albo dwie małe keksówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Piernik miodowy
Top
Bottom