Piernik w czekoladzie z mąki żytniej

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Azazelle @ 3 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=784142Mam mąkę żytnią. Ale boję się otworzyć. Może tam też są mole
icon_neutral.gif
Gdybym miała takie przejścia jak Ty, bałabym otwierać się jakiekolwiek paczki.
Miałam mole tylko raz (i oby tak już zostało!), trauma została. Otwieranie każdego nieprzezroczystego opakowania to ogromny stres
icon_sad.gif

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
To przyspieszone bicie serca, gdy sięgam po chrupkie pieczywo.
Gdy zaglądam do płatków śniadaniowych...
Jeden siedział wczoraj w szafce pod sufitem. Dalej tam siedzi. Nie mam już siły łazić po stołkach, ale nadziei na to, że zdechnie z nudów też nie mam...

A ta mąka to stoi już trochę, chyba ją po prostu wywalę i na piernik kupię nową
icon_neutral.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja znalazłam lęgowisko- zostawiłam w szafce, w filiżance zmielone orzechy i o nich zapomniałam, jak robiłam sprzątanie i przegląd wszystkich spożywczych rzeczy znalazłam tę filiżankę i aż nie chcę mówić co tam było
icon_rolleyes.gif
, poza tym siedliskiem była też jakaś przyprawa, której od dawna nie używałam i w otwartej torebce leżała m in. torebeczkami-wszystko wywaliłam, i jeszcze jedno miejsce-stare pisanki-takie ładne były, ręcznie pięknie drapane-stały na szafie w koszyczku, zawinięte w forek foliowy-jedna była pęknięta i tam się mole dostały i miały używanie!. Tak że teraz, jak wszystko powywalałam, wypsiukałam wszystkie szafki specyfikiem na mole w areozolu, i potem wszystko wymyłam,mam nadzieję, że będzie OK. Ale nie chciałabym robić więcej zapasów, jak to mam zwyczaju zwłaszcza jeśli chodzi o mąkę żytnią
icon_rolleyes.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie wiem czy lubią, ja ich w swojej mące nie znalazłam ale profilaktycznie wolę szybko zużyć, stąd produkuję różne pierniki właśnie z żytniej mąki.

druid

Well-known member
Maj 3, 2007
600
500
93
BeataSz @ 3 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=783750Druid, nie zauważyłam wcześniej Twojego wpisu, ale mnie też wyrosło w tzw. grzyba, podobnie jak u Ciebie, ale ja tę górną część odcięłam i zjadłam na bieżąco a resztę przełożyłam marmoladą i polałam czekoladą. Zapomniałam wcześniej o tym napisać. A może można było dać w dwie formy
icon_confused.gif
A smakował Ci, czy nie bardzo?
Moja forma ma 28x12 cm
Z samej mąki żytniej dla mnie trochę za mocny drugim razem pomieszałem z pszenną i było dobrze, mniej nałożyłem do forem i wyglądał normalnie . Nie przekładałem marmoladą tylko dałem bakalie.

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Lubią, lubią...
Beato - u mnie też początek końca nastąpił w zapomnianych orzechach. Wiem, jak takie coś wygląda. Może się śnić po nocach. A na piernik się czaję na BN. Mam szefową, która mąki pszennej unika, podaruję jej więc piernik żytni
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy