Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNIKI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1618839" data-attributes="member: 1024"><p>Dorotko, robię to ciasto od ponad dziesięciu lat, ale chyba nie zaryzykowałabym upieczenia z niego piernika w keksówce, choć lubię eksperymentować. Nie ta konsystencja, zwłaszcza po leżakowaniu. Jeśli już, to rozwałkowałabym dość cienkie, dwu centymetrowej grubości blaty do późniejszego przełożenia powidłami czy ulubioną masą, które piekłabym jakieś 20 - 25 minut (a może ciut dłużej, trzeba byłoby sprawdzać). Powinna udać się też krajanka w stylu<a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&hl=krajanka" target="_blank"> bajaderkowej</a> (dwa cienkie blaty ciasta od razu przełożone marcepanem i powidłami). Jednak jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu pierników i wyczucia, kiedy są upieczone, ale nie przepieczone, zastanów się, czy jednak nie dorobić porcji ciasteczek, by nie zmarnować dobrego ciasta. </p><p></p><p>Ciekawe, co na ten temat powie Janka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1618839, member: 1024"] Dorotko, robię to ciasto od ponad dziesięciu lat, ale chyba nie zaryzykowałabym upieczenia z niego piernika w keksówce, choć lubię eksperymentować. Nie ta konsystencja, zwłaszcza po leżakowaniu. Jeśli już, to rozwałkowałabym dość cienkie, dwu centymetrowej grubości blaty do późniejszego przełożenia powidłami czy ulubioną masą, które piekłabym jakieś 20 - 25 minut (a może ciut dłużej, trzeba byłoby sprawdzać). Powinna udać się też krajanka w stylu[URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&hl=krajanka"] bajaderkowej[/URL] (dwa cienkie blaty ciasta od razu przełożone marcepanem i powidłami). Jednak jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu pierników i wyczucia, kiedy są upieczone, ale nie przepieczone, zastanów się, czy jednak nie dorobić porcji ciasteczek, by nie zmarnować dobrego ciasta. Ciekawe, co na ten temat powie Janka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNIKI
Top
Bottom