Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNIKI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 363763" data-attributes="member: 421"><p><strong>PIERNIKI </strong></p><p></p><p></p><p>Składniki: </p><p>- 5 jaj </p><p>- 0,5 kg cukru </p><p>- 1,5 kg mąki </p><p>- 0,5 kg miodu </p><p>- 0,5 kg tłuszczu </p><p>- 0,5 łyżki sody </p><p>- 1 proszek do pieczenia (15 - 20 g) </p><p>- 5 dkg kakao </p><p>- 5 dkg przyprawy do pierników </p><p>- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) </p><p></p><p>Wykonanie: </p><p>Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. </p><p>Resztę cukru ubić z 5 jajkami. </p><p>Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). </p><p>Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. </p><p>Wszysto dobrze wyrobić. </p><p>Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.</p><p></p><p>Ja robię z 3 kg mąki.Przewaznie na początku grudnia musze robic jeszcze raz.</p><p>Na drugi dzień po upieczeniu pakuję w duże puszki .</p><p>Pierniki zawsze lukruje. [ATTACH=full]586[/ATTACH][ATTACH=full]587[/ATTACH][ATTACH=full]58399[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Uwagi:</strong></p><p>Do rozpuszczonego cukru można wlać trochę wody i zagotowac do całkowitego rozpuszczenia.</p><p>Ja nie daję wody.</p><p>Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam).</p><p><strong>Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.</strong></p><p></p><p><strong><span style="color: #4B0082">Wałkuję ciut grubiej,a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam.</span></strong></p><p><strong><span style="color: #4B0082"></span></strong></p><p><strong><span style="color: #4B0082">Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 363763, member: 421"] [B]PIERNIKI [/B] Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu - 0,5 łyżki sody - 1 proszek do pieczenia (15 - 20 g) - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni. Ja robię z 3 kg mąki.Przewaznie na początku grudnia musze robic jeszcze raz. Na drugi dzień po upieczeniu pakuję w duże puszki . Pierniki zawsze lukruje. [ATTACH=full]586[/ATTACH][ATTACH=full]587[/ATTACH][ATTACH=full]58399[/ATTACH] [B]Uwagi:[/B] Do rozpuszczonego cukru można wlać trochę wody i zagotowac do całkowitego rozpuszczenia. Ja nie daję wody. Aby cukier nie skamieniał,rozpuszczam w innym garnku tłuszcz,dodaję miód i dopiero wtedy przelewam do skarmelizowanego cukru(cały czas mieszam). [B]Ostatnio robiłam trochę inaczej:cukier,tłuszcz i miód doprowadziłam do zagotowania,po przestudzeniu dodałam do reszty składników.[/B] [B][COLOR=#4B0082]Wałkuję ciut grubiej,a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam. Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.[/COLOR][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
PIERNIKI
Top
Bottom