- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
przepis nie jest mojego autorstwa, niestety nie ma go juz w sieci (strona internetowa jednego z tutejszych sklepow)
alternatywa dla majacych malo czasu lub na wypadek gdy nagle zachce nam czegos o korzennym, zimowym smaku
skladniki :
300 g maki
45 g brazowego cukru
1,5 lyzki przyprawy do piernika
duza szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
60 g cieklego miodu
70 g stopionego, schlodzonego masla
Wymieszac suche skladniki ; dodac mleko, miod i stopione maslo, dobrze wyrobic.
Ciasto ma byc dosyc plastyczne. Jesli jest zbyt suche mozna dolac troche mleka.
Uformowac kule, zawinac ja w folie i odstawic w chlodne miejsce na minimum godzine.
Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 3 - 5 mm i wykrawac pierniczki
Przed pieczeniem, posmarowac je mlekiem.
Piec w temp. 180° ok. 15 min. (zalezy to od grubosci pierniczkow)
Mozna tez upiec ciasto w calosci i przelozyc powidlami.
Pyszne w kazdej wersji
Serdecznie polecam (od kiedy znalazlam ten przepis, pieke co tydzien
)
Pierniczki sa miekkie. Nie wiem niestety, jak dlugo takie pozostaja, gdyz nigdy nie ostaly sie u nas dluzej niz kilka dni
na zachete dwa zdjecia z poprzedniego razu (przed pieczeniem
)
sesja 'po' juz niebawem (kolejna porcja wlasnie lezakuje w lodowce
)
wazna uwaga : nie nalezy wycinac zbyt 'wymyslnych' ksztaltow
i nie wycinac zbyt malych pierniczkow, szczegoly tutaj
alternatywa dla majacych malo czasu lub na wypadek gdy nagle zachce nam czegos o korzennym, zimowym smaku

skladniki :
300 g maki
45 g brazowego cukru
1,5 lyzki przyprawy do piernika
duza szczypta soli
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
60 g cieklego miodu
70 g stopionego, schlodzonego masla
Wymieszac suche skladniki ; dodac mleko, miod i stopione maslo, dobrze wyrobic.
Ciasto ma byc dosyc plastyczne. Jesli jest zbyt suche mozna dolac troche mleka.
Uformowac kule, zawinac ja w folie i odstawic w chlodne miejsce na minimum godzine.
Nastepnie rozwalkowac na grubosc ok. 3 - 5 mm i wykrawac pierniczki

Przed pieczeniem, posmarowac je mlekiem.
Piec w temp. 180° ok. 15 min. (zalezy to od grubosci pierniczkow)
Mozna tez upiec ciasto w calosci i przelozyc powidlami.
Pyszne w kazdej wersji

Serdecznie polecam (od kiedy znalazlam ten przepis, pieke co tydzien

Pierniczki sa miekkie. Nie wiem niestety, jak dlugo takie pozostaja, gdyz nigdy nie ostaly sie u nas dluzej niz kilka dni

na zachete dwa zdjecia z poprzedniego razu (przed pieczeniem



sesja 'po' juz niebawem (kolejna porcja wlasnie lezakuje w lodowce

wazna uwaga : nie nalezy wycinac zbyt 'wymyslnych' ksztaltow


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: