W moim domu robi się dwa rodzaje pierogów- "ruskie" i "wiejskie". Z czego robi się i jak smakują pierogi ruskie to chyba nie muszę pisać, bo każdy wie
natomiast pierogi wiejskie to potrawa regionalna, charakterystyczna dla lubelszczyzny; nadzienie w nich składa się głównie z kaszy gryczanej i białego sera. Moja Babcia ponadto uwielbiała taki farsz zapiekany w cieście krucho-drożdżowym, więc pod jej inspiracją, nadzorem i opieką powstał taki oto przepis i jego rezultat w postaci pysznego, wiejskiego pierogu (pieroga?)
składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
25 g drożdży
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
składniki na nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1 jajko
1 łyżeczka soli
ewentualnie- kilka listków świeżej mięty
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże, rozetrzeć łyżeczką. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i żółtko, wszystko razem zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto.
Kaszę ugotować i ostudzić, zagnieść z solą, jajkiem i białym serem, dodać drobniutko posiekaną miętę.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 15x20 cm wyłożyć folią aluminiową i połową ciasta. Nałożyć nadzienie, przykryć rozwałkowaną cienko drugą połową ciasta, zlepić brzegi. Wierzch nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 45 min w temp. 150 st. C, aż powierzchnia piegora będzie rumiana, a brzegi będą odstawać od ścianek blaszki.
Pieroga podaje się na zimno, po ostygnięciu, gdyż wówczas nadzienie staje się odpowiednio zwarte. Można przechowywać w lodówce. Pyszne ze szklanką mleka (podpowiada Tata).



składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
1/2 kostki margaryny
25 g drożdży
1/4 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
składniki na nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1 jajko
1 łyżeczka soli
ewentualnie- kilka listków świeżej mięty
Mleko podgrzać, dodać cukier i drożdże, rozetrzeć łyżeczką. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i żółtko, wszystko razem zagnieść na elastyczne i gładkie ciasto.
Kaszę ugotować i ostudzić, zagnieść z solą, jajkiem i białym serem, dodać drobniutko posiekaną miętę.
Blaszkę o wymiarach mniej więcej 15x20 cm wyłożyć folią aluminiową i połową ciasta. Nałożyć nadzienie, przykryć rozwałkowaną cienko drugą połową ciasta, zlepić brzegi. Wierzch nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 45 min w temp. 150 st. C, aż powierzchnia piegora będzie rumiana, a brzegi będą odstawać od ścianek blaszki.
Pieroga podaje się na zimno, po ostygnięciu, gdyż wówczas nadzienie staje się odpowiednio zwarte. Można przechowywać w lodówce. Pyszne ze szklanką mleka (podpowiada Tata).
Ostatnią edycję dokonał moderator: