Pieróg z ryżem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,816
1,205
113
Co jest dobre odgrzewane? Bigos, bigos i jeszcze raz bigos. I grochówka. No może krupnik.Też tak myślałam. Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem i ryżem.

Ciasto robi się tak bardzo inaczej, że aż musiałam przełamać w sobie stereotyp, no bo sami powiedzcie: w rondelku zagotowuje się pół szklanki oliwy ( olej też może być) , pół szklanki wody i sól. Zdjąć z ognia, dosypać powoli 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki) plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ok.10 min. Gotowe ciasto włożyć do posmarowanej oliwą miski, przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu.

Najpierw ryż - najlepiej zwykły, najtańszy. Pół litra wody, łyżka oliwy, sól - zagotować, wsypać 25 dkg suchego ryżu, zamieszać, przykryć , gotować na małym ogniu 20 minut. Ser typu feta - 1 kartonik ( 270 g, ale nie o szczegóły chodzi, tu nie apteka) zmiksować z jogurtem ( 250 ml, naturalny, gęsty), dodać łyżkę posiekanego koperku, tyleż natki pietruszki i 2 łyżki szczypiorku. Teraz dodać 2 cale jajka, sół i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Ugotowany ryż dodać do masy serowej, wymieszać łyżką i gotowe.
Ciasto się odleżało, 2/3 rozwałkować trzeba dość cienko i wyłożyć formę ( najlepsza tortownica), nałożyć farsz, przykryć płatem ciasta, starannie skleić brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem.Można posypać ziarnami sezamu. Upiec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 180 stopni. Piecze się około 1 godziny.

No dobrze, podałam ten pieróg na ciepło, jakiś taki bez smaku się nam wydał. Zostało do następnego dnia więcej niż połowa. A że nie znoszę wyrzucania jedzenia, postanowiłam "spaść" potrawę po odgrzaniu. Plastry podsmażyłam na oleju, apetycznie zarumienione wyłożyłam na talerze, do tego zielona sałata....Jak oni to jedli! Placek nabrał wyrazistości, specyficznego i znakomitego smaku. I w ten sposób moja kuchnia wzbogaciła się o jeszcze jedną potrawę, która po odgrzaniu jest zdecydowanie lepsza.

Tytuł cyklu: "Kulinarki"
Tytuł odcinka : "Pieróg z ryżem"
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Tia.... Rozumiem, że to ty jesteś Kudłata?...
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,816
1,205
113
KUDłata.. rozszyfrowali mnie ... jakim sposobem?
Hę? Ja Johasi nie roszyfrowalam , buuu
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Zrobiłam ten pieróg. Pamiętajc, że odgrzewany lepszy zrobiłam dzień wcześniej. W dniu podania wsadziłam do piekarnika celem odgrzania i... no cóż był ajkiś taki nijaki :lol: To ja go za 2 dni następne na patelni odgrzałam - na złocisto podsmażyłam i wtedy dopiero smak użyskał
Zagości w naszym menu częściej
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,816
1,205
113
A nastepnym razem dodaj jeszcze 100 g sera plesniowego typu roquefort ( lazur turkusowy na przyklad). Znakomicie podnioslo smak jak ostatnio robilam i nawet bez podsmażania nabralo wyrazu. Podejrzewam, ze jest to sprawa fety, nasza jednak jest malo podobna do greckiej
qd
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Zrobiłam-pyyychota!!
Dzięki za przepis
icon_smile.gif
!!
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,816
1,205
113
Wczoraj znowu robilam
icon_smile.gif


pierog_z_ryzem_cc.jpg

Z dodatkiem sporym "Paladina" byl wystarczajaco wyrazisty od razu po upieczeniu.

qd
 

Załączniki

  • pierog_z_ryzem_cc.jpg
    pierog_z_ryzem_cc.jpg
    38.2 KB · Wyświetleń: 57

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,816
1,205
113
Wyciągam, mam do zutylizowania gotowany ryż, prawdziwą fetę i wszystkie dodatki. Idę miesić ciasto.