- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierogi drobiowe smażone
350 g mąki pszennej
120 ml wrzącej wody
sól
300 g piersi z kurczaka
100 g kapusty pekińskiej
cebula
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka sambal oelek ( lub posiekana chili)
2 łyżki oleju sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka startego imbiru
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Olej sojowy do smażenia
1.Mąkę z solą i wrzątkiem zagnieść i odstawić na 30 minut.
2.Piersi kurczaka usmażyć . Ostudzić. Pociąć na drobną kostkę. Posolić i popieprzyć.
3.Kapustę i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju sojowym, dodać kilka łyżek wody i dusić 5 minut. Ostudzić i wymieszać z pokrojonym mięsem. Dodać mąkę ziemniaczaną,sambal oelek, imbir, olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Szklankę wykroić krążki.Nakładać farsz i zlepiać pierożka.
5.Na dużej patelni rozgrzać olej, ciasno na nim układać pierogi. Smażyć na wolnym ogniu aż się zarumienię, przewrócić na drugą stronę, podpiec i następnie zalać pierogi 1/2 szklanki wody. Dusić 5 - 8 minut ,aż woda wyparuje.
W ten sam sposób usmażyć pozostałe pierogi.
Przepis pochodzi z : Moje gotowanie nr 2 / 2009

350 g mąki pszennej
120 ml wrzącej wody
sól
300 g piersi z kurczaka
100 g kapusty pekińskiej
cebula
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka sambal oelek ( lub posiekana chili)
2 łyżki oleju sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka startego imbiru
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
Olej sojowy do smażenia
1.Mąkę z solą i wrzątkiem zagnieść i odstawić na 30 minut.
2.Piersi kurczaka usmażyć . Ostudzić. Pociąć na drobną kostkę. Posolić i popieprzyć.
3.Kapustę i cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na oleju sojowym, dodać kilka łyżek wody i dusić 5 minut. Ostudzić i wymieszać z pokrojonym mięsem. Dodać mąkę ziemniaczaną,sambal oelek, imbir, olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem.
4.Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Szklankę wykroić krążki.Nakładać farsz i zlepiać pierożka.
5.Na dużej patelni rozgrzać olej, ciasno na nim układać pierogi. Smażyć na wolnym ogniu aż się zarumienię, przewrócić na drugą stronę, podpiec i następnie zalać pierogi 1/2 szklanki wody. Dusić 5 - 8 minut ,aż woda wyparuje.
W ten sam sposób usmażyć pozostałe pierogi.
Przepis pochodzi z : Moje gotowanie nr 2 / 2009
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: