Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
pierogi leniwe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Nutka" data-source="post: 352891" data-attributes="member: 781"><p>[ATTACH=full]42[/ATTACH]Leniwe robię z:</p><p></p><p> 40 dag twarogu</p><p>4 jaja</p><p>trochę więcej niż szklanka mąki (w zależności od potrzeb)</p><p>ok. pół kostki masełka</p><p>2 łyżki bułki tartej</p><p>sól</p><p></p><p>Twaróg wyciskam przez praskę do ziemniaków, dodaję jaja, trochę masła, trochę więcej niż pół szklanki mąki na początek i szczyptę soli. Ucieram ciasto drewnianą pałką , jak ciasto zbyt luźne to dodaję jeszcze mąki. Masa musi być pulchniutka, jak zbyt dużo mąki to wychodzą twarde.</p><p>Jak ciasto gotowe wykładam na stolnicę posypaną mąką i robię wałeczki. Płaską częścią noża odciskam wzór, tak by powstała kratka i kroję ukośnie na małe romby. Gotuję ok. 2 minut by nie były surowe w środku. Tak gotowe leniwe polewam stopionym masełkiem z bułką tartą i dodatkowo posypuję cukrem. Jedno z ulubionych moich danek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Nutka, post: 352891, member: 781"] [ATTACH=full]42[/ATTACH]Leniwe robię z: 40 dag twarogu 4 jaja trochę więcej niż szklanka mąki (w zależności od potrzeb) ok. pół kostki masełka 2 łyżki bułki tartej sól Twaróg wyciskam przez praskę do ziemniaków, dodaję jaja, trochę masła, trochę więcej niż pół szklanki mąki na początek i szczyptę soli. Ucieram ciasto drewnianą pałką , jak ciasto zbyt luźne to dodaję jeszcze mąki. Masa musi być pulchniutka, jak zbyt dużo mąki to wychodzą twarde. Jak ciasto gotowe wykładam na stolnicę posypaną mąką i robię wałeczki. Płaską częścią noża odciskam wzór, tak by powstała kratka i kroję ukośnie na małe romby. Gotuję ok. 2 minut by nie były surowe w środku. Tak gotowe leniwe polewam stopionym masełkiem z bułką tartą i dodatkowo posypuję cukrem. Jedno z ulubionych moich danek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
pierogi leniwe
Top
Bottom