- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g masła
szklanka mleka
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
30 g drożdży
1 surowe jajko
- utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki, zostawić do wyrośnięcia,
- do miski przesiać mąkę, dodać jajka i mleko, wyrobić, dodać zaczyn i znów wyrabiać przez około 15 minut, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki (niech żyje MUM),
- wlać roztopione masło i znów wyrabiać kilka minut, zostawić do wyrośnięcia.
Farsz:
600 g ugotowanych ziemniaków
100 g kaszy gryczanej
3 łyżki smalcu
1 lub dwie cebule
1 surowe jajko,
sól i pieprz
- kaszę gotować około 6 minut, odcedzić i ostudzić
- posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę, chwilę smażyć i przestudzić,
- ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z kaszą i cebulą, wbić jajko, doprawić, wyrobić.
Uformowane pierogi posmarować jajkiem, zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Książka nie podaje ani czasu, ani temperatury, piekłam w 180 do zrumienienia.
Farsz taki sobie, za to ciasto naprawdę dobre, puszyste i miękkie.
Przepis z książki Hanny Szymanderskiej 'Pierogi świata'
500 g mąki pszennej
2 jajka
50 g masła
szklanka mleka
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
30 g drożdży
1 surowe jajko
- utrzeć drożdże z łyżką letniego mleka, cukrem i 1 łyżeczką mąki, zostawić do wyrośnięcia,
- do miski przesiać mąkę, dodać jajka i mleko, wyrobić, dodać zaczyn i znów wyrabiać przez około 15 minut, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki (niech żyje MUM),
- wlać roztopione masło i znów wyrabiać kilka minut, zostawić do wyrośnięcia.
Farsz:
600 g ugotowanych ziemniaków
100 g kaszy gryczanej
3 łyżki smalcu
1 lub dwie cebule
1 surowe jajko,
sól i pieprz
- kaszę gotować około 6 minut, odcedzić i ostudzić
- posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, dodać kaszę, chwilę smażyć i przestudzić,
- ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z kaszą i cebulą, wbić jajko, doprawić, wyrobić.
Uformowane pierogi posmarować jajkiem, zostawić do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Książka nie podaje ani czasu, ani temperatury, piekłam w 180 do zrumienienia.
Farsz taki sobie, za to ciasto naprawdę dobre, puszyste i miękkie.
Przepis z książki Hanny Szymanderskiej 'Pierogi świata'
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: