Pierogi z farszem rybno-kartoflanym

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Trafiłam na przepis na pyszne nadzienie do "ravioloni" czyli dużych ravioli. Czyli ciasto jest jajeczne w oryginale (3 jajka na 300 g mąki). Ja zrobiłam zwykłe ciasto pierogowe bez jajek i też było pyszne.

Farsz:
120 g filetów z rybki pt. triglia (nie wiem jaj ją po polsku zwą, ale po angielsku to jest red mullet; można dać inny filet z ryby i też będzie ok)
2 średnie kartofle
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Kartofle ugotować w łupinach, ostudzić. Seler posiekać, podsmażyć na oliwie, po 3 minutach dodać filety i smażyć z obu stron, w sumie około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na deskę i drobno posiekać nożem. Kartofle obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać wszystko razem, doprawić jeśli mało słone.
Zrobić z tym farszem pierogi. Ugotować jak zwykle.

I do tego jest super sos do polania:
60 g oliwek (w oryginale Taggiasche lub toskańskie) bez pestek - oliwki ciemne nie zielone
200 ml wina toskańskiego Vernaccia, ale każde inne białe wytrawne może być
4 łyżki oliwy
2-3 liście selera (ja dałam po prostu pietruszkę zieloną)
2 szalotki
sól, pieprz

Posiekane szalotki podsmażyć na patelni na oliwie i winie przez 5 minut. Dodać posiekane oliwki, sól i pieprz, potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Sosem polać pierogi. Mniam!
icon_smile.gif


W oryginalnym przepisie to ciasto na pierogi (ravioloni) było wałkowane z włożonym do środka liściem selera, żeby było ładnie. Ale mnie się nie chciało... 8)
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Magdo, super przepis. Wypróbuję go napewno
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy