- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
Trafiłam na przepis na pyszne nadzienie do "ravioloni" czyli dużych ravioli. Czyli ciasto jest jajeczne w oryginale (3 jajka na 300 g mąki). Ja zrobiłam zwykłe ciasto pierogowe bez jajek i też było pyszne.
Farsz:
120 g filetów z rybki pt. triglia (nie wiem jaj ją po polsku zwą, ale po angielsku to jest red mullet; można dać inny filet z ryby i też będzie ok)
2 średnie kartofle
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Kartofle ugotować w łupinach, ostudzić. Seler posiekać, podsmażyć na oliwie, po 3 minutach dodać filety i smażyć z obu stron, w sumie około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na deskę i drobno posiekać nożem. Kartofle obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać wszystko razem, doprawić jeśli mało słone.
Zrobić z tym farszem pierogi. Ugotować jak zwykle.
I do tego jest super sos do polania:
60 g oliwek (w oryginale Taggiasche lub toskańskie) bez pestek - oliwki ciemne nie zielone
200 ml wina toskańskiego Vernaccia, ale każde inne białe wytrawne może być
4 łyżki oliwy
2-3 liście selera (ja dałam po prostu pietruszkę zieloną)
2 szalotki
sól, pieprz
Posiekane szalotki podsmażyć na patelni na oliwie i winie przez 5 minut. Dodać posiekane oliwki, sól i pieprz, potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Sosem polać pierogi. Mniam!
W oryginalnym przepisie to ciasto na pierogi (ravioloni) było wałkowane z włożonym do środka liściem selera, żeby było ładnie. Ale mnie się nie chciało... 8)
Farsz:
120 g filetów z rybki pt. triglia (nie wiem jaj ją po polsku zwą, ale po angielsku to jest red mullet; można dać inny filet z ryby i też będzie ok)
2 średnie kartofle
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Kartofle ugotować w łupinach, ostudzić. Seler posiekać, podsmażyć na oliwie, po 3 minutach dodać filety i smażyć z obu stron, w sumie około 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na deskę i drobno posiekać nożem. Kartofle obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać wszystko razem, doprawić jeśli mało słone.
Zrobić z tym farszem pierogi. Ugotować jak zwykle.
I do tego jest super sos do polania:
60 g oliwek (w oryginale Taggiasche lub toskańskie) bez pestek - oliwki ciemne nie zielone
200 ml wina toskańskiego Vernaccia, ale każde inne białe wytrawne może być
4 łyżki oliwy
2-3 liście selera (ja dałam po prostu pietruszkę zieloną)
2 szalotki
sól, pieprz
Posiekane szalotki podsmażyć na patelni na oliwie i winie przez 5 minut. Dodać posiekane oliwki, sól i pieprz, potrzymać jeszcze chwilę na ogniu. Sosem polać pierogi. Mniam!

W oryginalnym przepisie to ciasto na pierogi (ravioloni) było wałkowane z włożonym do środka liściem selera, żeby było ładnie. Ale mnie się nie chciało... 8)