- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

* 1 łyżka suchych drożdży (rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody+0.5 łyżki cukru , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut)).
* 200 g kefiru (простокваши
* 50 g oleju ,
* 50 g masła,
* 0.5 łyżki soli ,
* 1 jajko +1 jajko do smarowania pierożków
* ok. 650 g mąki
Ze wszystkich składników zagnieść miękkie ciasto.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, dla wyrastania.
Przegnieść ciasto i podzielić na 4 części.Każdą rozwałkować w krąg i podzielić na 8 części. Uformować rogaliki. Otrzymamy 32 sztuki rogalików. .
Rogaliki odstawić do wyrastania na 15 minut, posmarować jakiem , posypać sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 40 minut
Upieczone rogaliki przykryć od razu płótnem, jeszcze na blaszce piekarnika, na 15-30 minut .
Jako nadzienie dajemy uduszoną kapustę kiszoną.