- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Pierożki ruskie nie ruskie!
Przepis jak najbardziej pyszny.Te pierożki u nas w domu znikają w przeciągu godziny od zrobienia ( a ilości są zawsze powyżej 150..)
Na ciasto:
0.5kg mąki (najlepiej tortowej w kratkę)
Łyżka stołowa margaryny lub masła(my dajemy margarynę)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej,przegotowanej wody.
Ciasto zagniata się klasycznie,musi być luźne. Ciasto samo w sobie bardzo dobrze się lepi tak,ze brzegów pierożków nie należy moczyć wodą.
Na farsz:
40dag sera białego(twarogu)
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula
20 dag boczku lub kiełbaski szynkowej ,szynki.
Ćwierć łyżeczki kminku
Pół pęczka zielonego koperku
Ziemniaki ugotować ,przestudzić.Ser zmielić w maszynce razem z ziemniakami.
Na patelni przesmażyć boczek,nie za bardzo go rumieniąc,dodać cebulkę porojoną w kosteczkę.(tylko zeszklić delikatnie, jeśli się ją za mocno przysmaży farsz będzie gorzki.)
Wlać jeszcze ciepły boczek z cebulką do masy serowo -ziemniaczanej i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać ćwierć łyżeczki kminku,pół pęczka zielonego koperku,pieprz i sól- do smaku.(Ja dodaję jeszcze odrobinę suszonego lubczyku.)
Uwaga! Po wyrobieniu masy ,farsz należy odstawić na około 20 minut aby on się związał,nie dodajemy do niego jajka- jest zbyteczne.(Dlatego ja robię pierw farsz a później ciasto)
Podaje się te pierogi w dwóch wariantach:
- z wody polane roztopionym tłuszczykiem ze skwareczkami
- ugotowane,wystudzone i odsmażone na złoty kolor na tłuszczu.
Przepis jak najbardziej pyszny.Te pierożki u nas w domu znikają w przeciągu godziny od zrobienia ( a ilości są zawsze powyżej 150..)
Na ciasto:
0.5kg mąki (najlepiej tortowej w kratkę)
Łyżka stołowa margaryny lub masła(my dajemy margarynę)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej,przegotowanej wody.
Ciasto zagniata się klasycznie,musi być luźne. Ciasto samo w sobie bardzo dobrze się lepi tak,ze brzegów pierożków nie należy moczyć wodą.
Na farsz:
40dag sera białego(twarogu)
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula
20 dag boczku lub kiełbaski szynkowej ,szynki.
Ćwierć łyżeczki kminku
Pół pęczka zielonego koperku
Ziemniaki ugotować ,przestudzić.Ser zmielić w maszynce razem z ziemniakami.
Na patelni przesmażyć boczek,nie za bardzo go rumieniąc,dodać cebulkę porojoną w kosteczkę.(tylko zeszklić delikatnie, jeśli się ją za mocno przysmaży farsz będzie gorzki.)
Wlać jeszcze ciepły boczek z cebulką do masy serowo -ziemniaczanej i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać ćwierć łyżeczki kminku,pół pęczka zielonego koperku,pieprz i sól- do smaku.(Ja dodaję jeszcze odrobinę suszonego lubczyku.)
Uwaga! Po wyrobieniu masy ,farsz należy odstawić na około 20 minut aby on się związał,nie dodajemy do niego jajka- jest zbyteczne.(Dlatego ja robię pierw farsz a później ciasto)
Podaje się te pierogi w dwóch wariantach:
- z wody polane roztopionym tłuszczykiem ze skwareczkami
- ugotowane,wystudzone i odsmażone na złoty kolor na tłuszczu.