Pierożki ruskie nie ruskie.

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Pierożki ruskie nie ruskie!
Przepis jak najbardziej pyszny.Te pierożki u nas w domu znikają w przeciągu godziny od zrobienia ( a ilości są zawsze powyżej 150..)
pierozki1py7.jpg



Na ciasto:
pierokiei5.jpg

0.5kg mąki (najlepiej tortowej w kratkę)
Łyżka stołowa margaryny lub masła(my dajemy margarynę)
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej,przegotowanej wody.

Ciasto zagniata się klasycznie,musi być luźne. Ciasto samo w sobie bardzo dobrze się lepi tak,ze brzegów pierożków nie należy moczyć wodą.

Na farsz:
farszev3.jpg

40dag sera białego(twarogu)
4 duże ziemniaki
1 średnia cebula
20 dag boczku lub kiełbaski szynkowej ,szynki.
Ćwierć łyżeczki kminku
Pół pęczka zielonego koperku


Ziemniaki ugotować ,przestudzić.Ser zmielić w maszynce razem z ziemniakami.
Na patelni przesmażyć boczek,nie za bardzo go rumieniąc,dodać cebulkę porojoną w kosteczkę.(tylko zeszklić delikatnie, jeśli się ją za mocno przysmaży farsz będzie gorzki.)
Wlać jeszcze ciepły boczek z cebulką do masy serowo -ziemniaczanej i wymieszać drewnianą łyżką.
Dodać ćwierć łyżeczki kminku,pół pęczka zielonego koperku,pieprz i sól- do smaku.(Ja dodaję jeszcze odrobinę suszonego lubczyku.)

Uwaga! Po wyrobieniu masy ,farsz należy odstawić na około 20 minut aby on się związał,nie dodajemy do niego jajka- jest zbyteczne.(Dlatego ja robię pierw farsz a później ciasto)

Podaje się te pierogi w dwóch wariantach:
- z wody polane roztopionym tłuszczykiem ze skwareczkami
- ugotowane,wystudzone i odsmażone na złoty kolor na tłuszczu.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
16
Muszę zrobić z tego przepisu farsz na te "niby ruskie pierogi" . U mnie tak jak u Ciebie zawsze są pożerane , nie jedzone , a jak coś z obiadu zostanie , to potem jest odsmażane . Kminek , koperek i ..dawać lubczyk? Mam suszony i mrożony . Smaki przypra nie bedą "gryzły" się?
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Nie,nie będą się gryzły
icon_smile.gif
ten przepis jest wielokrotnie sprawdzony :D na różnych gardziołkach
icon_smile.gif

Polecam.
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
16
Zrobiłam w róznych wariantach ziołowych
icon_smile.gif
) Najbardziej smakowało z koperkiem i odrobiną lubczyku , a ten boczek w farszu- pycha!!! Ten sposób jest świetny!!!!
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wczoraj robilam ruskie pierogi, w ramach urozmaicenia dodalam do farszu pieczarki. Tez bardzo dobre. Nawet moim dzieciom smakowaly, co bardzo mnie ucieszylo (maz raczej takich kombinacji smakowych nie jada) . Pomysl z boczkiem jest rewelacyjny - wykorzystam przy nastepnej okazji.
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Cieszę się, że smakuje :D - Ines, właśnie moja mama wymyśliła ten sposób , bo jako dziecko, zwykłych ruskich nie byłam w stanie ruszyć, te znikały z talerza zawsze w zastraszającym tempie
icon_smile.gif

co do koperku i lubczyku a także boczku
icon_razz.gif
w tym przepisie to podstawa
icon_razz.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
ciasto według tego przepisu jest mięciutie i znakomitw w smaku. Dziękuję.
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Frigg , miło , że smakuje
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marzenaa26

Member
Sty 27, 2011
20
0
0
Rewelacja!!! jeszcze nigdy nie wyszło mi tak dobre ciasto na pierogi a nadzienie chwaliła cała rodzinka
banana.gif
banana.gif
banana.gif

od dzisiaj pozostanie na stałe w naszym rodzinnym menu Dziękujemy za ten przepis
cvety.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Tak naprawdę to już nie "ruskie" ale przyznaję rację ,że bardzo smaczne.
Pierogi_rusko_szynkowe.JPG
 

Załączniki

  • Pierogi_rusko_szynkowe.JPG
    Pierogi_rusko_szynkowe.JPG
    169.3 KB · Wyświetleń: 5

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Miło mi, że smakuje
icon_smile.gif