Pierożki z mięsem i szpinakiem
Przepis pochodzi z " kolekcji dobrej kuchni" , a ja już go odrobinkę przerobiłam
Ciasto:
40 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1 łyżka octu winnego
5 łyżek oleju
Nadzienie:
45dag mrożonego szpinaku
1 duża cebula
5 kromek (od piętki) chleba
25 dag miesa mielonego
ok 10 dag kiełbasy polskiej
1 łyżka siekanej pietruszki
2 jaja
1/2 łyzeczki soli
biały pieprz
Przygotowanie :
*ze składników na ciasto + 3/4 szklanki ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto, przykryć nagrzaną miską i zostawić na 20 minut
* Szpinak rozmrozić, chlebek namoczyć, cebulkę pokroić w kostkę
* Odciśnięty chlebek wymieszać z mieskiem , dorzucić reszte składników ( szpinak też odcisnać, z białej kiełbasy zdjąć osłonkę i poćwiartować ) wszystko pożądnie wymieszać
*Na opruszonej maką stolnicy rozwałkować ciasto ( najlepiej ciasto podzielić na dwa kawałki ) i pokroić na kwadraty , łyżeczka nakładać nadzienię ( na środek) Kwadraty składać po przekątnej w trójkąt i przy pomocy widelca zacisnać brzegi
*W garnku zagotować wodę , wrzucić kostkę rosołową , albo jarzynkę , wrzucać pierogi , gotować na małym ogniu przez 10 minut ( nie doprowadzać do wrzenia) gdy wypłyną na powierzchnie znaczy że są ugotowane
* Oni piszą żeby podawać w gorącym rosole posypane szczypiorkiem lub z podsmażaną na rumiano cebulką , odsmażone na patelni. Posypać nadka pietruszki
Mój mąż był zachwycony, my jedliśmy tylko ugotowane posypane obsmażoną cebulką . A farszu wchodzi za dużo albo ja nie potrafie pożądnie pieroga napełnić
Ciasto idealnie się skleja i nie rozwala podczas gotowania
Justyna
[/i]
Przepis pochodzi z " kolekcji dobrej kuchni" , a ja już go odrobinkę przerobiłam
Ciasto:
40 dag mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1 łyżka octu winnego
5 łyżek oleju
Nadzienie:
45dag mrożonego szpinaku
1 duża cebula
5 kromek (od piętki) chleba
25 dag miesa mielonego
ok 10 dag kiełbasy polskiej
1 łyżka siekanej pietruszki
2 jaja
1/2 łyzeczki soli
biały pieprz
Przygotowanie :
*ze składników na ciasto + 3/4 szklanki ciepłej wody zagnieść gładkie ciasto, przykryć nagrzaną miską i zostawić na 20 minut
* Szpinak rozmrozić, chlebek namoczyć, cebulkę pokroić w kostkę
* Odciśnięty chlebek wymieszać z mieskiem , dorzucić reszte składników ( szpinak też odcisnać, z białej kiełbasy zdjąć osłonkę i poćwiartować ) wszystko pożądnie wymieszać
*Na opruszonej maką stolnicy rozwałkować ciasto ( najlepiej ciasto podzielić na dwa kawałki ) i pokroić na kwadraty , łyżeczka nakładać nadzienię ( na środek) Kwadraty składać po przekątnej w trójkąt i przy pomocy widelca zacisnać brzegi
*W garnku zagotować wodę , wrzucić kostkę rosołową , albo jarzynkę , wrzucać pierogi , gotować na małym ogniu przez 10 minut ( nie doprowadzać do wrzenia) gdy wypłyną na powierzchnie znaczy że są ugotowane
* Oni piszą żeby podawać w gorącym rosole posypane szczypiorkiem lub z podsmażaną na rumiano cebulką , odsmażone na patelni. Posypać nadka pietruszki
Mój mąż był zachwycony, my jedliśmy tylko ugotowane posypane obsmażoną cebulką . A farszu wchodzi za dużo albo ja nie potrafie pożądnie pieroga napełnić

Ciasto idealnie się skleja i nie rozwala podczas gotowania

Justyna
[/i]