- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierś z gęsi pieczona z żurawiną
4 piersi z gęsi
sól i pieprz
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek majeranku
6 łyżek żurawiny suszonej
250 ml czerwonego wina
1.Pierś gęsi osuszamy. Nacieramy od strony gdzie jest mięso roztartym czosnkiem z solą i pieprzem a następnie majerankiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
2.Dodajemy żurawiny i składamy dwie piersi. Sznurujemy sznurkiem i smażymy na patelni, aż skórka będzie brązowa.
3.Przekładamy do gęsiarki, polewamy winem, przykrywamy przykrywką i wsadzamy do piekarnika na 2 godziny w temp 200 stopni.Podczas pieczenia mięso polewamy sosem. Po dwóch godzinach zdejmujemy przykrywkę i jeszcze pieczemy ok 30 minut aż skórka będzie chrupiąca

4 piersi z gęsi
sól i pieprz
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek majeranku
6 łyżek żurawiny suszonej
250 ml czerwonego wina
1.Pierś gęsi osuszamy. Nacieramy od strony gdzie jest mięso roztartym czosnkiem z solą i pieprzem a następnie majerankiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki.
2.Dodajemy żurawiny i składamy dwie piersi. Sznurujemy sznurkiem i smażymy na patelni, aż skórka będzie brązowa.
3.Przekładamy do gęsiarki, polewamy winem, przykrywamy przykrywką i wsadzamy do piekarnika na 2 godziny w temp 200 stopni.Podczas pieczenia mięso polewamy sosem. Po dwóch godzinach zdejmujemy przykrywkę i jeszcze pieczemy ok 30 minut aż skórka będzie chrupiąca