Pierś z indyka z jabłkami

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Pierś z indyka z jabłkami

Indyczyna_z_jablkami_po_francusku.JPG

400 g szalotek
3 łyżki oliwy
300 ml wytrawnego czerwonego wina
1,25 kg piersi z indyka
pieprz
4 łyżki oliwy
sól
2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml bulionu
3 zielone jabłka (Granny Smith)
80 g masła
pietruszka

1.Szalotki obieramy i obsmażamy na oliwie, dodajemy wino i dusimy przez 10 minut.
2.Mięso kroimy w nie duże cienkie paski. Solimy i pierzymy i w dwóch ratach smażymy na patelni. Dodajemy cukier, ocet i bulion. Dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szalotki wraz z winem.
3.Jabłka wraz ze skórką kroimy w ósemki i smażymy na maśle, tak by tylko zmiękły. Następnie dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.

Ps1. Przepis jest na 8 porcji, a każda porcja zawiera 386 kcal.
Ps2. Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker-Partyrezepte von A-Z - a nazwa potrawy: Poulardengeschnetzeltes mit Apfelspalten.
 

Załączniki

  • Indyczyna_z_jablkami_po_francusku.JPG
    Indyczyna_z_jablkami_po_francusku.JPG
    232.7 KB · Wyświetleń: 1

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam z połowy porcji. Jabłka wzięłam całe zielone, z importu, nie wiem jakiej odmiany. Podałam jako danie główne po zupie. Na obiedzie była jeszcze jedna osoba. Smakowało doskonale. Polecam. Europa - dzięki.
handclasp.gif

PS. Do tego podałam drążone, jako młode, kartofelki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy