- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pierś z indyka z jabłkami
400 g szalotek
3 łyżki oliwy
300 ml wytrawnego czerwonego wina
1,25 kg piersi z indyka
pieprz
4 łyżki oliwy
sól
2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml bulionu
3 zielone jabłka (Granny Smith)
80 g masła
pietruszka
1.Szalotki obieramy i obsmażamy na oliwie, dodajemy wino i dusimy przez 10 minut.
2.Mięso kroimy w nie duże cienkie paski. Solimy i pierzymy i w dwóch ratach smażymy na patelni. Dodajemy cukier, ocet i bulion. Dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szalotki wraz z winem.
3.Jabłka wraz ze skórką kroimy w ósemki i smażymy na maśle, tak by tylko zmiękły. Następnie dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
Ps1. Przepis jest na 8 porcji, a każda porcja zawiera 386 kcal.
Ps2. Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker-Partyrezepte von A-Z - a nazwa potrawy: Poulardengeschnetzeltes mit Apfelspalten.

400 g szalotek
3 łyżki oliwy
300 ml wytrawnego czerwonego wina
1,25 kg piersi z indyka
pieprz
4 łyżki oliwy
sól
2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
200 ml bulionu
3 zielone jabłka (Granny Smith)
80 g masła
pietruszka
1.Szalotki obieramy i obsmażamy na oliwie, dodajemy wino i dusimy przez 10 minut.
2.Mięso kroimy w nie duże cienkie paski. Solimy i pierzymy i w dwóch ratach smażymy na patelni. Dodajemy cukier, ocet i bulion. Dusimy przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szalotki wraz z winem.
3.Jabłka wraz ze skórką kroimy w ósemki i smażymy na maśle, tak by tylko zmiękły. Następnie dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.
Ps1. Przepis jest na 8 porcji, a każda porcja zawiera 386 kcal.
Ps2. Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker-Partyrezepte von A-Z - a nazwa potrawy: Poulardengeschnetzeltes mit Apfelspalten.