Piersi kurczaka na świeżym szpinaku z malinami

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Piersi kurczaka na świeżym szpinaku z malinami

full_5929.jpg


Szpinak w roli surówki w towarzystwie malin z lekko pikantnym kurczaczkiem. Maliny smakowo bardzo dobrze harmonizują z surowym szpinakiem.

Składniki dla 2 osób:

Surówka:
400g – 500g świeżego szpinaku
natka pietruszki
szalotka
kilka malin
olej z orzechów włoskich albo laskowych
ocet winny o smaku malinowym
sól, świeżo zmielony pieprz

Piersi kurczaka:
2 piersi
skórka z jednej cytryny
½ ostrej papryczki lub chili (może być mniej lub więcej w zależności od stopnia zahartowania)
4 łyżki oliwki
3 łyżki świeżego rozmarynku (2 łyżki suszonego)
1 łyżka soku z cytryny

Piersi umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i ściagnąć z niej skórkę specjalnym nożykiem lub zetrzeć na tarce. Papryczkę pokroić w paseczki.

Wyżej wymienione składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Piersi kurczaka zalać marynadą i odstawić do lodówki na 4 godziny.

W międzyczasie, tzn. jakies pol godziny przed smażeniem piersi, przygotować surówkę. Szpinak dokładnie umyć. Oderwać ogonki. Osuszyć. Duże liście porwać na kawałki. Cebulę pokroić na piórka. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, olejem z orzechów włoskich i octem winnym o smaku malinowym.
Następnie wyjąć z lodówki piersi w marynadzie. Na gorącą patelnię wlać marynadę. Smażyć w niej piersi 6 – 8 minut ( w zależności od grubości piersi) z każdej strony.

Usmażone piersi posolić i pokroić w plasterki. Plasterki ułożyć na szpinaku i ozdobić malinami.

Surówkę jadam również solo tzn. bez piersi, ale za to przyozdabiam ja orzechami włoskimi ( 3–4 orzechów na osobę).


Smacznego zyczy

Marga