- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Piersi kurczaka w warzywkach podduszane
(na 2 osoby)
pierś kurczaka
jajko
1/3 paczki fasolki szparagowej zielonej ciętej
marchewka
cebula
2-3 pomidory
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz ziołowy
ostra papryka
słodka papryka
vegetta
ząbek czosnku
bułka tarta
masło
olej
1. Pierś kurczaka rozbić, pokroić w poprzek na wąskie kotleciki, marynować w jajku roztrzepanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
2. Ugotować fasolkę.
3. Gdy kurczak się marynuje a fasolka gotuje, w rondelku rozgrzać trochę oleju (ja lubię sojowy)
. Na oleju podsmażyć startą na tarce (grube oczka) marchewkę z cebulą pokrojoną w pół- lub ćwierćplasterki (wraz z 1 kuleczką ziela ang. i małym listkiem laurowym). Wymieszać.
dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić, mieszając, aż pomidory puszczą sok.
Dodać ugotowaną fasolkę, pieprz ziołowy i łyżeczkę vegetty - chyba,że ktoś lubi bardziej słono
(wodę od gotowania fasolki warto sobie zostawić. Przyda się, jeśli trafimy na mało soczyste pomidory i będzie trzeba potrawę troszkę rozrzedzić
)
Zestawiamy rondel z warzywami z ognia. Dodajemy ok. 0.5 cm masła, mieszamy, aż masło sie rozpuści.
4. Kurczaka panierujemy w bułce i obsmażamy na złoto.
Przekładamy go do rondelka z warzywami, układając tak, by każdy kawałek był nimi dokładnie pokryty. Podduszamy na naprawdę malutkim ogniu 10min, pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby trochę wody.
Kotlety układamy na talerzu, pokrywając je warzywkami.
Zajadamy!
Kurczak robi się delikatny i mięciutki, warzywka tworzą pyszny sosik.
Można podawać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem, czy po prostu z bagietką lub chlebkiem
A tu już na talerzu:
Smacznego!
(na 2 osoby)
pierś kurczaka
jajko
1/3 paczki fasolki szparagowej zielonej ciętej
marchewka
cebula
2-3 pomidory
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz ziołowy
ostra papryka
słodka papryka
vegetta
ząbek czosnku
bułka tarta
masło
olej
1. Pierś kurczaka rozbić, pokroić w poprzek na wąskie kotleciki, marynować w jajku roztrzepanym z przeciśniętym ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej.
2. Ugotować fasolkę.
3. Gdy kurczak się marynuje a fasolka gotuje, w rondelku rozgrzać trochę oleju (ja lubię sojowy)

dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dusić, mieszając, aż pomidory puszczą sok.
Dodać ugotowaną fasolkę, pieprz ziołowy i łyżeczkę vegetty - chyba,że ktoś lubi bardziej słono

(wodę od gotowania fasolki warto sobie zostawić. Przyda się, jeśli trafimy na mało soczyste pomidory i będzie trzeba potrawę troszkę rozrzedzić

Zestawiamy rondel z warzywami z ognia. Dodajemy ok. 0.5 cm masła, mieszamy, aż masło sie rozpuści.
4. Kurczaka panierujemy w bułce i obsmażamy na złoto.
Przekładamy go do rondelka z warzywami, układając tak, by każdy kawałek był nimi dokładnie pokryty. Podduszamy na naprawdę malutkim ogniu 10min, pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby trochę wody.
Kotlety układamy na talerzu, pokrywając je warzywkami.
Zajadamy!
Kurczak robi się delikatny i mięciutki, warzywka tworzą pyszny sosik.

Można podawać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem, czy po prostu z bagietką lub chlebkiem

A tu już na talerzu:

Smacznego!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: