- Sty 3, 2009
- 27,952
- 2,296
- 113
Jest to odrobinkę zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej z Wysokich Obcasów.
Dla 4 osób:
8-12 małych rozbitych kotlecików z piersi kurczaka
50 ml oliwy/oleju z marynowania pomidorów
1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w paski
3 posiekane ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
Kurczaka posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie z pomidorów, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Na patelnię dodać czosnek, pomidory, po chwili białe wino i rosół i pogotować chwilę, aż sos nieco odparuje.
Nie było sprecyzowane, kiedy dodać bazylię, ja lubię ją w tym daniu nieco podgotowaną, więc daję mniej więcej wtedy, co wino.
Dodać mięso.
Mnie to danie najbardziej pasuje z ryżem. Można dyskutować, co to znaczy 8-12 kotlecików. Myślę, że podwójna, większa pierś z kurczaka jest w sam raz.
Zdjęcie będzie, jak Izolda zrobi
Dla 4 osób:
8-12 małych rozbitych kotlecików z piersi kurczaka
50 ml oliwy/oleju z marynowania pomidorów
1/4 szklanki suszonych pomidorów pokrojonych w paski
3 posiekane ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
1-2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
Kurczaka posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie z pomidorów, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Na patelnię dodać czosnek, pomidory, po chwili białe wino i rosół i pogotować chwilę, aż sos nieco odparuje.
Nie było sprecyzowane, kiedy dodać bazylię, ja lubię ją w tym daniu nieco podgotowaną, więc daję mniej więcej wtedy, co wino.
Dodać mięso.
Mnie to danie najbardziej pasuje z ryżem. Można dyskutować, co to znaczy 8-12 kotlecików. Myślę, że podwójna, większa pierś z kurczaka jest w sam raz.
Zdjęcie będzie, jak Izolda zrobi

Ostatnią edycję dokonał moderator: