piersi kurczęce zapiekane z marchewką i porem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Danie w sam raz na szybki obiad lub równie szybką, gorącą kolację.
Wygodne, gdy będą goście a nie chcesz stać w kuchni - zrobiłam wczoraj na późny obiad.

Można też, co sprawdziłam, przygotować wszystko wieczorem, przechować w lodówce a upiec następnego dnia.

Dla 4 osób potrzebujemy:
  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • sól, pieprz, papryka suszona łagodna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mały por
Piersi kurczaka pokrój tak, aby wyszły 4 porcje. Posól, popieprz, posyp papryką i ułóż na papierze do pieczenia na blasze. Wyciśnij nieco czosnku na każdy kawałek kurczaka. Posmaruj każdą porcję z wierzchu majonezem (1 łyżka na jedną porcję), majonez posyp obficie startą marchewką, marchewkę oblej nieco keczupem i na to posyp drobno posiekany por.
Zapiekaj w 190 st. C przez 25-30 minut.

Smacznego
icon_smile.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
robiłam wczoraj prędką kolację i wykorzystałam ten przepis jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej piekłam, bo bardzo mi się spieszyło.
Piersi po rozbiciu i przyprawieniu podsmażyłam z jednej strony na patelni na niewielkiej ilości oliwy a po przewróceniu na drugą stronę smarowałam majonezem i układałam pozostałe składniki. Na wierzch dałam po większej szczypcie startego żółtego sera i smażyłam kilka minut pod przykryciem. Było znacznie szybciej. Do tego powstała błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy