Skład:
kurzy biust vel filet w roli głównej podwójna na 3 osoby jest ok
ziemniaczki vel kartofelki w ilości proporcjonalnej (powiedzmy 2 szt na głowe
fasolka szparagowa najlepiej zielona, moze być mrożona
kilka pieczarek
ze 4 marchewki średnie
kawałek dobrego wędzonego boczku
3 łyżki oleju
przyprawy podstawowe i ziołowe w/g uznania
łyzka sosu sojowego
łyżeczka octu balsamicznego lub zwykłego od biedy
Potrawa będzie jednogarnkowa wiec potrzebujemu naczynia żaroodpornego lub innego anczynia z pokrywą nadającego sie do piekarnika.
Piec nastawiamy na max czyli ok 250 stopni.
Mięsko myjemy i posypujemy przyprawami, najwygodniej od razu w naczyniu.
dziś użyłam:
- majeranku,
- kminku mielonego
- papryki słodkiej
- pieprzu ziołowego
- czosnku granulowanego
- liścia laurowego
- gałązki oregano
- soli
Mięsko może sobie w tych przyprawach postac skropione octem i sosem sojowym. Liść laurowy i oregano dobrze włozyc pod mięso to się nie spali a odda aromat.
Pieczarki w plasterki
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewke obieramy i na słupki (niezbyt cienkie bo zbyt rozpaćkają) Posypujemy warzywa ziołami plus sół oczywiście.
Czas napełnić naczynie:
- obok mięska wsypuje fasolke
- na to wsypujemy marchewke z ziemniaczkami
- dolewamy ok pół szklanki wody ewentualnie bulionu warzywnego, przykrywamy i do pieca na ok 30 do 40 min
W tym czasie kroimy boczek w kosteczke i delektujemy sie zapachem
Ostroznie wyciągamy naczynie i posypujemy pieczarkami i boczusiem. Dobrze bedzie lekko posolić.
Ja dzis sprawdzałam jak smakują kostki przyprawowe Knorr
Dałam cebulową i pietruszkową.
Znowu przykrywamy i siuuup do piekarnika na jeszcze ok 10 do 20 min - zalezy od ziemniaczków co można sprawdzić przy okazji dodania pieczarek.
Pozostaje juz tylko otwarcie piwka i nakrycie do stołu
:redwine:
Dziekuje Bajaderce za inspiracje

Potrawa będzie jednogarnkowa wiec potrzebujemu naczynia żaroodpornego lub innego anczynia z pokrywą nadającego sie do piekarnika.
Piec nastawiamy na max czyli ok 250 stopni.
Mięsko myjemy i posypujemy przyprawami, najwygodniej od razu w naczyniu.

dziś użyłam:
- majeranku,
- kminku mielonego
- papryki słodkiej
- pieprzu ziołowego
- czosnku granulowanego
- liścia laurowego
- gałązki oregano
- soli
Mięsko może sobie w tych przyprawach postac skropione octem i sosem sojowym. Liść laurowy i oregano dobrze włozyc pod mięso to się nie spali a odda aromat.

Pieczarki w plasterki

Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchewke obieramy i na słupki (niezbyt cienkie bo zbyt rozpaćkają) Posypujemy warzywa ziołami plus sół oczywiście.

Czas napełnić naczynie:
- obok mięska wsypuje fasolke

- na to wsypujemy marchewke z ziemniaczkami

- dolewamy ok pół szklanki wody ewentualnie bulionu warzywnego, przykrywamy i do pieca na ok 30 do 40 min
W tym czasie kroimy boczek w kosteczke i delektujemy sie zapachem
Ostroznie wyciągamy naczynie i posypujemy pieczarkami i boczusiem. Dobrze bedzie lekko posolić.
Ja dzis sprawdzałam jak smakują kostki przyprawowe Knorr

Znowu przykrywamy i siuuup do piekarnika na jeszcze ok 10 do 20 min - zalezy od ziemniaczków co można sprawdzić przy okazji dodania pieczarek.
Pozostaje juz tylko otwarcie piwka i nakrycie do stołu





Dziekuje Bajaderce za inspiracje
