składniki
3 duże piersi z kurczaka
2-3 łyzki marynaty pikantnej do mięsa (w proszku) - niekoniecznie
tymianek, bazylia
oliwa
Sos:
1 duża cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek, bazylia, pieprz, natka pietruszki
starty żółty ser lub plastry mozzarelli
sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie na kotlety. Jak będą bardzo duże - przeciąć na pół.
W misce wymieszać olej, marynatę, tymianek i bazylię, włozyć mięso i dokladnie wymieszać.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory i koncentrat oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić przez chwilę, dodać przyprawy i jeszcze chwilę gotować.
Gotowy sos zmiksować na gładką masę.
Mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190-200 stopni).
Zapiekać ok. 30 - 40 minut. Przed końcem pieczenia posypać całość żółtym serem lub obłożyć mozzarelą i potrzymać w piekarniku aż ser się rozpuści.
3 duże piersi z kurczaka
2-3 łyzki marynaty pikantnej do mięsa (w proszku) - niekoniecznie
tymianek, bazylia
oliwa
Sos:
1 duża cebula
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
tymianek, bazylia, pieprz, natka pietruszki
starty żółty ser lub plastry mozzarelli
sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie na kotlety. Jak będą bardzo duże - przeciąć na pół.
W misce wymieszać olej, marynatę, tymianek i bazylię, włozyć mięso i dokladnie wymieszać.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pomidory i koncentrat oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dusić przez chwilę, dodać przyprawy i jeszcze chwilę gotować.
Gotowy sos zmiksować na gładką masę.
Mięso przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika (190-200 stopni).
Zapiekać ok. 30 - 40 minut. Przed końcem pieczenia posypać całość żółtym serem lub obłożyć mozzarelą i potrzymać w piekarniku aż ser się rozpuści.
