Piersi z kurczaka w syropie

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Dzisiaj swieto dziekczynienia- wczoraj z roznych powodow jedlismy indyka i dzisiaj tesciowa miala mi go przywiesc na obiad i... niedotarla !!! i moze ze lepiej iz tak sie stalo bo za to znalazlam przepyszny przepis na piers z kurczaka
icon_mrgreen.gif
Wspanialy na swieta czy niedzielny obiad.

2 kg kurczak pokojony na kawalki

1szklanka syropu klonowego
1 tlyzka oleju
1/4 szklanka octu z bialego wina
1 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorowego puree
1/2 szklanki czerwonego wina nieslodkiego
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz
2 lyzeczki curry
1lyzeczka majeranku
4 gozdzinki zmielone

1 cebula drobno posiekana
1/2 szklanki pieczarek w plastry pokrojone
2 lyzki rodzynek
1/4 szklanki platkow migdalowych
1 zielona papryka, drobno pokrojona
seler naciowy, drobnie pokrojony

Kurczaka wykladam do duzego nacyznia, dodaje syrop, olej, ocet, wino, pomidorowe puree i sos sojowy- doprawiam sola , pieprzem, curry , majerankiem i gozdzikami. Odstawiamy na okolo 4 godziny ( po godzinie bylo pyszne )

Po uplywie 4 godzin calosc naczynia wylozylam do garnka i gotuje na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut , dodaje reszte skaldnikow i pozostawiam na ogniu przez nastepne 30 minut.

Podalam z czosnkowymi ugniatanymi ziemniakami ze szczypiorkiem i z moim swiatecznym relish-em.

Bardzo goraco polecam
mniam.gif

zrodlo: Foodnetwork

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przepis wyglada genialnie i napewno go zrobie, ale czy robilas go z samych piersi (jak by wynikalo z tytułu?), czy jak w oryginalnym przpepisie z kurczaka podzielonego na udka i piersi?

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
ja robilam z samych piersi , w originale byly wszystkie czesci kuraka
icon_smile.gif

Yoanko, za szybko z talerza zniknal takze nie bylo czemu robic zdjec
icon_smile.gif
. Wizualnie, czesci kurczaka sie zabarwia na czerwonawo na wierzchu mieska ulozylam warzywka z tym sosem w ktorym calosc sie gotowala - calosc wyglada bardzo apetycznie , no i ten smak
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

asika

Member
Wrz 20, 2004
13,897
0
0
o Paula - jaki piekny przepis - a czyj?

Ja dzieki Tobie jestem zakochana w Contessie - juz sama nie wiem ktora jej ksiazke kupic - ktora polecasz?

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
asiu, dopiero teraz zauwazylam ze napisalas- czyj przepis - hmm dobre pytanie - wlasnie przeszukalam foodnetwork i znalazlam!! - to nie jest przepis od chef-ow ale od ludzi nadsylajacych przepisy - ten akurat byl z Kanady
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy