Dzisiaj swieto dziekczynienia- wczoraj z roznych powodow jedlismy indyka i dzisiaj tesciowa miala mi go przywiesc na obiad i... niedotarla !!! i moze ze lepiej iz tak sie stalo bo za to znalazlam przepyszny przepis na piers z kurczaka
Wspanialy na swieta czy niedzielny obiad.
2 kg kurczak pokojony na kawalki
1szklanka syropu klonowego
1 tlyzka oleju
1/4 szklanka octu z bialego wina
1 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorowego puree
1/2 szklanki czerwonego wina nieslodkiego
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz
2 lyzeczki curry
1lyzeczka majeranku
4 gozdzinki zmielone
1 cebula drobno posiekana
1/2 szklanki pieczarek w plastry pokrojone
2 lyzki rodzynek
1/4 szklanki platkow migdalowych
1 zielona papryka, drobno pokrojona
seler naciowy, drobnie pokrojony
Kurczaka wykladam do duzego nacyznia, dodaje syrop, olej, ocet, wino, pomidorowe puree i sos sojowy- doprawiam sola , pieprzem, curry , majerankiem i gozdzikami. Odstawiamy na okolo 4 godziny ( po godzinie bylo pyszne )
Po uplywie 4 godzin calosc naczynia wylozylam do garnka i gotuje na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut , dodaje reszte skaldnikow i pozostawiam na ogniu przez nastepne 30 minut.
Podalam z czosnkowymi ugniatanymi ziemniakami ze szczypiorkiem i z moim swiatecznym relish-em.
Bardzo goraco polecam
zrodlo: Foodnetwork

2 kg kurczak pokojony na kawalki
1szklanka syropu klonowego
1 tlyzka oleju
1/4 szklanka octu z bialego wina
1 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorowego puree
1/2 szklanki czerwonego wina nieslodkiego
1 lyzka sosu sojowego
sol, pieprz
2 lyzeczki curry
1lyzeczka majeranku
4 gozdzinki zmielone
1 cebula drobno posiekana
1/2 szklanki pieczarek w plastry pokrojone
2 lyzki rodzynek
1/4 szklanki platkow migdalowych
1 zielona papryka, drobno pokrojona
seler naciowy, drobnie pokrojony
Kurczaka wykladam do duzego nacyznia, dodaje syrop, olej, ocet, wino, pomidorowe puree i sos sojowy- doprawiam sola , pieprzem, curry , majerankiem i gozdzikami. Odstawiamy na okolo 4 godziny ( po godzinie bylo pyszne )
Po uplywie 4 godzin calosc naczynia wylozylam do garnka i gotuje na bardzo wolnym ogniu przez 30 minut , dodaje reszte skaldnikow i pozostawiam na ogniu przez nastepne 30 minut.
Podalam z czosnkowymi ugniatanymi ziemniakami ze szczypiorkiem i z moim swiatecznym relish-em.
Bardzo goraco polecam

zrodlo: Foodnetwork