PIJAK

kika

Member
Wrz 17, 2006
152
0
0
Może podobny przepis istnieje na tym forum, ja się w każdym razie nie natknęłam. Część tego przepisu zapożyczyłam z jakiejś kobiecej gazety kilka lat temu, z tym, ze tam był bez jabłek. Z jabłkami robiła moja przyjaciółka, od długiego czasu też ja bo jest to naprawdę fantastyczne połączenie. Ciasto dość czasochłonne, ale bardzo wykwintne i eleganckie, polecam na szczególne okazje. Przepraszam za jakość zdjęć.

PIJAK

pijak.jpg

pijak2.jpg

Spód:
6 sporych białek
3/4 szkl cukru pudru
3/4 szkl maku (niepłukany, niegotowany, zwykły z torebki:))
1 szkl wiórek kokosowych

Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając cukier puder.Następnie wsypać mak i wiórki, zamieszać. Wyłożyć do prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia, piec do zrumienienia w temp. ok.190 stC

ok. 2 kg jabłek
1 opakowanie galaretki, najlepiej czerwonego koloru
2 łyżki cukru, kilka łyzek wody

Jabłka obrać, podsmażyc z niewielką ilością wody, dodac cukier, a na koniec wsypać galaretkę i wymieszać (nie gotować juz). Jeszcze gorące można wyłożyć na kokosowo-makowy spód:)

Na warstwie jabłek z galaretką (nie szkodzi jeśli nadal są gorące) układamy zwykłe herbatniki (około 2 paczek, w sumie potrzebujemy 4 bo jeszcze 2 paczki na wierzch), jeden obok drugiego.

ok 100 gram alkoholu do nasączenia herbatników (amaretto, wódka, rum, spirytus, zależy co kto lubi, można rozcieńczyć w miseczce z wodą lub herbatą, jeśli mamy mocny alkohol - zwłaszcza spirytus:))

Polewamy łyżeczką herbatniki tak żeby starczyło nam na wierzchnią warstwę. Odstawiamy ciacho do zupełnego wystygnięcia, można na balkon.

Masa:
2 budynie śmietankowe
ok 0,9 l mleka
1 szkl cukru pudru
1 i 1/4 kostki miękkiej margaryny

Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy budyn. Wymieszać z budyniem tylko do połączenia dokładnego składników, nie ucierać długo masy.

Masę wykładamy na wierzch nasączonych alkoholem herbatników. Potrzebujemy kolejne dwa opakowania, układamy na masie i polewamy pozostałym alkoholem. Herbatniki z wierzchu możemy zastąpić biszkoptami, które zamaczamy przed ułożeniem w alkoholu. Efekt wizualny równie dobry. Całość proponuję przyozdobić polewa czekoladową, jakieś ładne esy floresy:) Ciasto jest lepsze drugiego dnia, jest syte, ale naprawdę bardzo dobre:)
Wiem, ze sprawia wrażenie skomplikowanego, ale wcale takie nie jest, jedynie trzeba troszke czasu bo spód, jablka i budyn muszą stygnąć.

Jeśli ktoś nie wie co ma zrobić z żółtkami to polecam ajerkoniak:)
6 zółtek utrzeć ze szkłanką cukru na prawdziwy kogel-mogel,
następnie wlać powoli puszkę mleka kondensowanego niesłodzonego (lepiej nie cała, troszkę zostawić do kawki, będzie gesciejszy)
na koniec wlać powoli 100 gram spirytusu
Siup do butelki, a potem do lodówki aż troszkę zgęstnieje, pyszota...

Załączniki

• pijak.jpg
    pijak.jpg
    48.8 KB · Wyświetleń: 2
  • pijak2.jpg
    pijak2.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 2

ela2225

Member
Sty 28, 2006
6,033
9
38
mniam.gif
cheers.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Czy ja wiem czy skomplikowane
gruebel_2.gif
Raczej bym powiedziała że jedno z łatwiejszych
icon_mrgreen.gif

Jeżeli wymyślę czym zastąpić herbatniki to pewnie zrobię
mniam.gif

Nie lubię smaku rozmiękłym herbatników
icon_rolleyes.gif

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Zapowiada się bardzo smacznie
mniam.gif

Ja bym tylko zamieniła miejscami warstwę makową ze środkową warstwą herbatników. Bardziej by mi pasowało wizualnie, ale to już takie moje zboczenie zawodowe
icon_redface.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Biszkopty Ilonko podobnie
icon_rolleyes.gif
Chociaż dużo bardziej mi pasują niż herbatniki, ale jak już bym robiła to prawdopodobnie z normalnego biszkoptu i tak jak yoanka pisala - to ciasto makowe w środek, czyli mój pijak wyglądałby tak:

biszkopt - jabłka - placem makowy - masa - biszkopt

icon_lol.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ewuś
lecker.gif

icon_mrgreen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ewa, a krakersy....
icon_mrgreen.gif
Ew sucharki

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Akulko myślałam o krakersach, ale one są słone...
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy