- Wrz 17, 2006
- 152
- 0
- 0
Może podobny przepis istnieje na tym forum, ja się w każdym razie nie natknęłam. Część tego przepisu zapożyczyłam z jakiejś kobiecej gazety kilka lat temu, z tym, ze tam był bez jabłek. Z jabłkami robiła moja przyjaciółka, od długiego czasu też ja bo jest to naprawdę fantastyczne połączenie. Ciasto dość czasochłonne, ale bardzo wykwintne i eleganckie, polecam na szczególne okazje. Przepraszam za jakość zdjęć.
PIJAK
Spód:
6 sporych białek
3/4 szkl cukru pudru
3/4 szkl maku (niepłukany, niegotowany, zwykły z torebki
)
1 szkl wiórek kokosowych
Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając cukier puder.Następnie wsypać mak i wiórki, zamieszać. Wyłożyć do prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia, piec do zrumienienia w temp. ok.190 stC
ok. 2 kg jabłek
1 opakowanie galaretki, najlepiej czerwonego koloru
2 łyżki cukru, kilka łyzek wody
Jabłka obrać, podsmażyc z niewielką ilością wody, dodac cukier, a na koniec wsypać galaretkę i wymieszać (nie gotować juz). Jeszcze gorące można wyłożyć na kokosowo-makowy spód
Na warstwie jabłek z galaretką (nie szkodzi jeśli nadal są gorące) układamy zwykłe herbatniki (około 2 paczek, w sumie potrzebujemy 4 bo jeszcze 2 paczki na wierzch), jeden obok drugiego.
ok 100 gram alkoholu do nasączenia herbatników (amaretto, wódka, rum, spirytus, zależy co kto lubi, można rozcieńczyć w miseczce z wodą lub herbatą, jeśli mamy mocny alkohol - zwłaszcza spirytus
)
Polewamy łyżeczką herbatniki tak żeby starczyło nam na wierzchnią warstwę. Odstawiamy ciacho do zupełnego wystygnięcia, można na balkon.
Masa:
2 budynie śmietankowe
ok 0,9 l mleka
1 szkl cukru pudru
1 i 1/4 kostki miękkiej margaryny
Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy budyn. Wymieszać z budyniem tylko do połączenia dokładnego składników, nie ucierać długo masy.
Masę wykładamy na wierzch nasączonych alkoholem herbatników. Potrzebujemy kolejne dwa opakowania, układamy na masie i polewamy pozostałym alkoholem. Herbatniki z wierzchu możemy zastąpić biszkoptami, które zamaczamy przed ułożeniem w alkoholu. Efekt wizualny równie dobry. Całość proponuję przyozdobić polewa czekoladową, jakieś ładne esy floresy
Ciasto jest lepsze drugiego dnia, jest syte, ale naprawdę bardzo dobre
Wiem, ze sprawia wrażenie skomplikowanego, ale wcale takie nie jest, jedynie trzeba troszke czasu bo spód, jablka i budyn muszą stygnąć.
Jeśli ktoś nie wie co ma zrobić z żółtkami to polecam ajerkoniak
6 zółtek utrzeć ze szkłanką cukru na prawdziwy kogel-mogel,
następnie wlać powoli puszkę mleka kondensowanego niesłodzonego (lepiej nie cała, troszkę zostawić do kawki, będzie gesciejszy)
na koniec wlać powoli 100 gram spirytusu
Siup do butelki, a potem do lodówki aż troszkę zgęstnieje, pyszota...
PIJAK


Spód:
6 sporych białek
3/4 szkl cukru pudru
3/4 szkl maku (niepłukany, niegotowany, zwykły z torebki
1 szkl wiórek kokosowych
Ubić na sztywno białka, pod koniec dodając cukier puder.Następnie wsypać mak i wiórki, zamieszać. Wyłożyć do prostokątnej, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia, piec do zrumienienia w temp. ok.190 stC
ok. 2 kg jabłek
1 opakowanie galaretki, najlepiej czerwonego koloru
2 łyżki cukru, kilka łyzek wody
Jabłka obrać, podsmażyc z niewielką ilością wody, dodac cukier, a na koniec wsypać galaretkę i wymieszać (nie gotować juz). Jeszcze gorące można wyłożyć na kokosowo-makowy spód
Na warstwie jabłek z galaretką (nie szkodzi jeśli nadal są gorące) układamy zwykłe herbatniki (około 2 paczek, w sumie potrzebujemy 4 bo jeszcze 2 paczki na wierzch), jeden obok drugiego.
ok 100 gram alkoholu do nasączenia herbatników (amaretto, wódka, rum, spirytus, zależy co kto lubi, można rozcieńczyć w miseczce z wodą lub herbatą, jeśli mamy mocny alkohol - zwłaszcza spirytus
Polewamy łyżeczką herbatniki tak żeby starczyło nam na wierzchnią warstwę. Odstawiamy ciacho do zupełnego wystygnięcia, można na balkon.
Masa:
2 budynie śmietankowe
ok 0,9 l mleka
1 szkl cukru pudru
1 i 1/4 kostki miękkiej margaryny
Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ucieramy margarynę z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy budyn. Wymieszać z budyniem tylko do połączenia dokładnego składników, nie ucierać długo masy.
Masę wykładamy na wierzch nasączonych alkoholem herbatników. Potrzebujemy kolejne dwa opakowania, układamy na masie i polewamy pozostałym alkoholem. Herbatniki z wierzchu możemy zastąpić biszkoptami, które zamaczamy przed ułożeniem w alkoholu. Efekt wizualny równie dobry. Całość proponuję przyozdobić polewa czekoladową, jakieś ładne esy floresy
Wiem, ze sprawia wrażenie skomplikowanego, ale wcale takie nie jest, jedynie trzeba troszke czasu bo spód, jablka i budyn muszą stygnąć.
Jeśli ktoś nie wie co ma zrobić z żółtkami to polecam ajerkoniak
6 zółtek utrzeć ze szkłanką cukru na prawdziwy kogel-mogel,
następnie wlać powoli puszkę mleka kondensowanego niesłodzonego (lepiej nie cała, troszkę zostawić do kawki, będzie gesciejszy)
na koniec wlać powoli 100 gram spirytusu
Siup do butelki, a potem do lodówki aż troszkę zgęstnieje, pyszota...