- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Z książki "Kuchnia wegetariańska" T. Ostromęckiego
Pikantna tarta z soczewicą
Składniki:
Ciasto:
-1 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/3 szklanki margaryny, pokrojonej na małe kawałki
-4 łyżki stołowe wody
Nadzienie:
-2/3 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
-1 1/4 szklanki wywaru z warzyw
-1 łyżka stołowa margaryny
-1 cebula, pokrojona
-2 czerwone papryki, wypestkowane i pokrojone w kostke
-1 łyżeczka drożdży
-1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
-3 łyżki stołowe natki pietruszki
-pieprz
1. Przygotować ciasto. Wsypać mąkę do miski i utrzeć rękami z margaryną, na masę podobną do bułki tartej. Mieszając dodać wodę i urobić na ciasto. Zawinąć i chłodzić przez 30 minut.
2. W miedzyczasie przygotować nadzieie. Wsypać soczewice do garnka z wywarem, nastepnie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż soczewica będzie wystarczająco miękka, by rozgnieść ją na puree.
3. W małym garnku rozpuścić margarynę, wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę i smażyć, często mieszając, aż będą miękkie.
4. Dodać puree z soczewicy, drożdże, koncentrat pomidorowy i pietruszkę. Doprawić do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszać.
5. Na blacie lekko posypanym mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłóć dno widelcem i nałożyć soczewicę.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200') na 30 minut, aż nadzienie się zestali.
Wariant: W zależności od upodobań w etapie 4 można dodać kukurydzę, aby stworzyć bardziej kolorową i smakowitą odmianę tej potrawy.
Ja zamiast soczewicy czerwonej użyłam zielonej, którą oczywiście gotowałam nie 10 ale 25 minut. Teraz już rozumiem czemu w przepisie polecają czerwoną...zielona po zmiksowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie
Nie zmienia to jednak faktu, że tarta jest przepyszna
Aha i dodałam kukurydzę
Pikantna tarta z soczewicą
Składniki:
Ciasto:
-1 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
-1/3 szklanki margaryny, pokrojonej na małe kawałki
-4 łyżki stołowe wody
Nadzienie:
-2/3 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
-1 1/4 szklanki wywaru z warzyw
-1 łyżka stołowa margaryny
-1 cebula, pokrojona
-2 czerwone papryki, wypestkowane i pokrojone w kostke
-1 łyżeczka drożdży
-1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
-3 łyżki stołowe natki pietruszki
-pieprz
1. Przygotować ciasto. Wsypać mąkę do miski i utrzeć rękami z margaryną, na masę podobną do bułki tartej. Mieszając dodać wodę i urobić na ciasto. Zawinąć i chłodzić przez 30 minut.
2. W miedzyczasie przygotować nadzieie. Wsypać soczewice do garnka z wywarem, nastepnie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż soczewica będzie wystarczająco miękka, by rozgnieść ją na puree.
3. W małym garnku rozpuścić margarynę, wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę i smażyć, często mieszając, aż będą miękkie.
4. Dodać puree z soczewicy, drożdże, koncentrat pomidorowy i pietruszkę. Doprawić do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszać.
5. Na blacie lekko posypanym mąką rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłóć dno widelcem i nałożyć soczewicę.
6. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200') na 30 minut, aż nadzienie się zestali.
Wariant: W zależności od upodobań w etapie 4 można dodać kukurydzę, aby stworzyć bardziej kolorową i smakowitą odmianę tej potrawy.
Ja zamiast soczewicy czerwonej użyłam zielonej, którą oczywiście gotowałam nie 10 ale 25 minut. Teraz już rozumiem czemu w przepisie polecają czerwoną...zielona po zmiksowaniu nie wygląda zbyt atrakcyjnie


