Pikantna zupa serowa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
250 g szynki
litr rosołu
2 łyżki masła
2 cebule
300 g sera cheddar
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
chilli w proszku
1 szklanka mleka
sól
1 ząbek czosnku

Cebulę posiekać i obsmażyć na maśle. Zalać rosołem. Gotować ok 10 min. Zmiksować. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mlekiem. Ser z mlekiem i czosnek połączyć z zupą, dodać szynkę. Podgrzewać, mieszając aż ser się rozpuści. Dodać paprykę, chilli i sól.

Podawać z białym pieczywem.
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Joanno, to nie jest typowa gęsta zupa krem. Jesli chcesz gęstą dodaj ziemniaki
icon_smile.gif
i donoeś jak wyszło
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Uwielbiam zupy serowe, ale ser właśnie często się warzy, oblepia łyżkę wazową, przyczepia się do wszystkiego, byle tylko nie zostawać w zupie :mrgreen: I to mnie zniechęca do nich. Wolę posypać zupe serem dopiero na talerzu, ale często to nie to samo. Czy jest na to jakaś rada?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Smiejesz się, bo pomyliłam wątki? Peany na cześć zupy brokułowej wpisałam tutaj :oops: Własnie przenosze je w dobre miejsce. Sorrki
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy