Pikantna zupa z dyni
Lekko pikantna, gesta jesienna zupa
1/4 szklanki slodkiej smietanki
1/4 szklanki gestej kwasnej smietany
1/2 lyzeczki soku z limonki
2 duze posiekane cebule
3 lyzki masla
3 szklanki przecieru z dyni
1 szklanka mleka
3/4 lyzeczki suszonej ostrej papryki, pokruszonej, lub wiecej do smaku
1 litr rosolu z kurczaka
sok z 1/2 limonki
1 lyzka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
szczypta cynamonu (niekoniecznie)
sol i pieprz do smaku
1/2 szklanki wyluskanych pestek z dyni
Obie smietany zmieszac z sokiem z limonki i schlodzic przez conajmniej 2 godziny. Pestki dyni lekko zrumienic na suchej patelni. Cebule zeszklic na masle az bedzie miekka, ale nie zrumieniona - okolo 10 minut. Dodac przecier z dyni i pokruszona papryke, wymieszac i zmiksowac w malakserze. Przelozyc do garnka, dodac rosol i gotowac na malym ogniu przez okolo 10 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac sok z limonki, ocet i cynamon. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac z kleksem smietanki, posypac pestkami dyni.
Jezeli zupa jest za gesta (zalezy to od gestosci przecieru z duni) mozna rozcienczyc dodatkowym rosolem do zadanej konsystencji.
Lekko pikantna, gesta jesienna zupa
1/4 szklanki slodkiej smietanki
1/4 szklanki gestej kwasnej smietany
1/2 lyzeczki soku z limonki
2 duze posiekane cebule
3 lyzki masla
3 szklanki przecieru z dyni
1 szklanka mleka
3/4 lyzeczki suszonej ostrej papryki, pokruszonej, lub wiecej do smaku
1 litr rosolu z kurczaka
sok z 1/2 limonki
1 lyzka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
szczypta cynamonu (niekoniecznie)
sol i pieprz do smaku
1/2 szklanki wyluskanych pestek z dyni
Obie smietany zmieszac z sokiem z limonki i schlodzic przez conajmniej 2 godziny. Pestki dyni lekko zrumienic na suchej patelni. Cebule zeszklic na masle az bedzie miekka, ale nie zrumieniona - okolo 10 minut. Dodac przecier z dyni i pokruszona papryke, wymieszac i zmiksowac w malakserze. Przelozyc do garnka, dodac rosol i gotowac na malym ogniu przez okolo 10 minut mieszajac od czasu do czasu. Dodac sok z limonki, ocet i cynamon. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac z kleksem smietanki, posypac pestkami dyni.
Jezeli zupa jest za gesta (zalezy to od gestosci przecieru z duni) mozna rozcienczyc dodatkowym rosolem do zadanej konsystencji.
