- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Najlepsze ciastka z żółtego sera, jakie znam. Doskonałe do piwa i czerwonego barszczu.
18 dag startego żółtego sera typu ementaler
25 dag mąki
15 dag masła
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
żółtko do smarowania
do posypania: mak, sezam, kminek
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy ser wymieszany z masłem, śmietanę, sól i paprykę, zagniatamy ciasto, które następnie zawijamy w folię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Gdy ciasto już się schłodzi, wałkujemy je dosyć grubo (5 – 6 mm) i wycinamy foremkami ciastka. Układamy je na wyłożonej pergaminem blaszce, smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 min. w temperaturze 200 stopni. Nie należy zbyt mocno rumienić ciastek, bo mogą mieć gorzki smak.
18 dag startego żółtego sera typu ementaler
25 dag mąki
15 dag masła
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
żółtko do smarowania
do posypania: mak, sezam, kminek
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy ser wymieszany z masłem, śmietanę, sól i paprykę, zagniatamy ciasto, które następnie zawijamy w folię i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2. Gdy ciasto już się schłodzi, wałkujemy je dosyć grubo (5 – 6 mm) i wycinamy foremkami ciastka. Układamy je na wyłożonej pergaminem blaszce, smarujemy żółtkiem i posypujemy makiem, sezamem lub kminkiem.
3. Ciasteczka pieczemy ok. 10-15 min. w temperaturze 200 stopni. Nie należy zbyt mocno rumienić ciastek, bo mogą mieć gorzki smak.