- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
To danie jest z nami od tak dawna, ze sama ju znie pamietam kiedy ugotowalam ja po raz pierwszy. Przepis jest kombinacja wielu, Zeberka sa wyjatkowe w smaku, mieso miekkie i soczyste, sos gesty i pikantny. Tradycja jest rowniez to, ze podajemy je ze szpaclami i kapusta kiszona zasmazana.
Zdazylo mi sie rowniez piec je wraz z kapusta i wtedy tez sa wysmienite. Polecam zeberkowym amatorom.
Dla 4-6 osob.
1.5kg wieprzowych zeberek, pocietych tak aby kazdy kawalek mial jedna kosc i mieso, dodam tylko, ze nasze zebra sa dlugie (ok 15-20cm i kosc jest w nich dosc spora, maja tez przyzwoita ilosc miesa.
5 lyzek octu z czerwonego wina
5 lyzek oliwy z oliwek
sol
pieprz
chilli
granulowany czosnek
maka
oliwa z oliwek
Sos:
2 cebule, posiekane w poltalarki
3-4 zabki czosnku, zmiazdzone
4 lyzki pomidorowego puree
2 lyzeczki pasty chilli
2 lyzki octu z czerwonego wina
4 gozdziki,
700ml dobrego wywaru wolowego
Dzien przed planowanym obiadem marynuje pociete zeberka w miksturze octu, oliwy i przypraw. Zostawiam pod przykryciem w lodowce.
Piec rozgrzewam do 170C. W zeliwnym garnku rozgrzewam 2 lyzki oliwy i obsmazam zeberka. W miseczce mieszam skladniki sosu. Gdy zeberka zbrazowieja posypuje je odrobina maki i przesmazam. Na mieso wykladam posiekana cebule i zalewam wszystko wywarem z przyprawami. Garnek przykrywam pokrywka i wkladam do pieca. Naszm zeberkom potrzeba ok 1 1/2 godziny aby staly sie cudownie miekkie i mieso odchodzilo od kosci. Po tym czasie, zdejmuje pokrywke i pieke jeszcze 20-30 min, w tym czasie sos gestnieje apetycznie i nie ma potrzeby zageszczania go.
Gdy zeberka dochodza przygotowuje szpacle i kapuste zasmazana.
Zycze T. smacznego
Zdazylo mi sie rowniez piec je wraz z kapusta i wtedy tez sa wysmienite. Polecam zeberkowym amatorom.
Dla 4-6 osob.
1.5kg wieprzowych zeberek, pocietych tak aby kazdy kawalek mial jedna kosc i mieso, dodam tylko, ze nasze zebra sa dlugie (ok 15-20cm i kosc jest w nich dosc spora, maja tez przyzwoita ilosc miesa.
5 lyzek octu z czerwonego wina
5 lyzek oliwy z oliwek
sol
pieprz
chilli
granulowany czosnek
maka
oliwa z oliwek
Sos:
2 cebule, posiekane w poltalarki
3-4 zabki czosnku, zmiazdzone
4 lyzki pomidorowego puree
2 lyzeczki pasty chilli
2 lyzki octu z czerwonego wina
4 gozdziki,
700ml dobrego wywaru wolowego
Dzien przed planowanym obiadem marynuje pociete zeberka w miksturze octu, oliwy i przypraw. Zostawiam pod przykryciem w lodowce.
Piec rozgrzewam do 170C. W zeliwnym garnku rozgrzewam 2 lyzki oliwy i obsmazam zeberka. W miseczce mieszam skladniki sosu. Gdy zeberka zbrazowieja posypuje je odrobina maki i przesmazam. Na mieso wykladam posiekana cebule i zalewam wszystko wywarem z przyprawami. Garnek przykrywam pokrywka i wkladam do pieca. Naszm zeberkom potrzeba ok 1 1/2 godziny aby staly sie cudownie miekkie i mieso odchodzilo od kosci. Po tym czasie, zdejmuje pokrywke i pieke jeszcze 20-30 min, w tym czasie sos gestnieje apetycznie i nie ma potrzeby zageszczania go.
Gdy zeberka dochodza przygotowuje szpacle i kapuste zasmazana.
Zycze T. smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: